Tillerson: Jó úton haladnak az amerikai-magyar kapcsolatok

Dátum:

Az amerikai-magyar kapcsolatok jó úton haladnak – idézte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek azt követően, hogy a csütörtöki imareggeli alkalmával találkozott és beszélgetett vele.

Kép: New Statesman

Balog Zoltán és küldöttsége kedd óta tartózkodik négynapos látogatáson az amerikai fővárosban, Washingtonban, ahol megbeszéléseket folytatott amerikai törvényhozókkal, részt vett a hagyományos amerikai nemzeti imareggelin és megnyitotta a magyar nagykövetségen a Kereszt-tűzben címmel rendezett kiállítást a közel-keleti üldözött keresztényekről.

A miniszter a kiállítás megnyitója után nyilatkozott az MTI-nek.

Elmondta, hogy a közel-keleti üldözött keresztények megsegítésének ügyében szoros és érdemi kapcsolat alakult ki Washington és Budapest között. Az Egyesült Államok kormányzatának figyelmét felkeltette mindaz, amit Magyarország az üldözött keresztényekért tesz – tette hozzá.

Magyarország vállalta, hogy segít a keresztényeknek, de nem a nagy nemzetközi szervezeteknek ad pénzt, hanem konkrétan megkeresi azokat a közösségeket, amelyek a Közel-Keleten szenvednek és ott akarnak maradni helyben, és nem akarnak menekültek lenni – mondta. Kifejtette, sokan a hazájukhoz közel lévő menekülttáborokban várnak, őrizve hitüket, tradícióikat, kultúrájukat.

Hozzátette: ez a magyar támogatási álláspont nagy figyelmet keltett, annál is inkább, mivel a világban az üldözöttek kétharmada, vagy inkább négyötöde keresztény.

A tárcavezető kiemelte: „konkrét amerikai szervezetek kerestek meg bennünket, hogy adjuk át a tapasztalatainkat”. Balog Zolán megemlítette a USAID nevű fejlesztési szervezetet, amelynek nemrégiben kinevezett új vezetőjével, Mark Greennel is megbeszélést folytatott.

A miniszter találkozott a keresztények védelmére szerveződő legnagyobb lobbicsoport tagjaival és vezetőjével, valamint megbeszélést folytatott Sam Brownback konzervatív politikussal, volt kansasi kormányzóval, akit nemrégiben neveztek ki az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadsággal foglalkozó nagykövetévé. A találkozón a konkrét ügyekben várható együttműködésről esett szó. „A közel-keleti tapasztalatainkra kimondottan igényt tartott” – mondta el Balog Zoltán.

Kép: 24.hu

Nincs probléma a sajtószabadsággal

A miniszter megbeszélést folytatott azokkal a törvényhozókkal is, akik a minap levélben tiltakoztak Rex Tillerson külügyminiszternél amiatt, hogy a State Department (az amerikai külügyminisztérium) pályázatot tervezett hirdetni a magyarországi sajtó támogatására.

Ezek a törvényhozók felháborítónak tartották a pályázatot, hiszen személyes tapasztalataik is vannak arról, hogy Magyarországon nincs probléma a sajtószabadsággal – foglalta össze Balog Zoltán az eszmecsere tapasztalatait.

Hozzátette: a politikusokkal egyeztettek arról is, hogyan lehetne a magyar-amerikai kapcsolatoknak új lendületet adni. “Minden segítséget megígértek ehhez” – tájékoztatta az MTI-t a miniszter, megemlítve, hogy Budapestre készül egy amerikai kongresszusi delegáció is.

„Mi örülünk ennek, mert ha valaki nem az újságokból tájékozódik, hanem mondjuk a helyszínen, akkor megtapasztalja, hogy valójában Magyarország egy gyarapodó, erősödő ország” – hangsúlyozta Balog Zoltán.

Az imareggelin résztvevő magyar politikusi delegációra utalva a miniszter fontosnak tartotta kiemelni: büszke arra, hogy a különböző magyar pártok politikusai még a választási kampány idején is képesek segíteni egymást.

„Magyarországon elindult a nemzeti imacsoport, tavaly megrendeztük az első nemzeti magyar imareggelit, s ez olyan üzenet Magyarországnak, hogy vannak olyan dolgok, amelyek fontosabbak mint a pártpolitikai ellentétek” – fogalmazott Balog Zoltán.

Kép: 24.hu

A Jobbikból Staudt Gábor, az MSZP-ből Teleki László és Bárándy Gergely, a KDNP-ből pedig Vejkey Imre a delegáció tagja.
A nemzeti imareggeli az Egyesült Államokban fontos esemény a politikusok számára is – mondta Balog Zoltán.

„Minden politikus, akinek fontosak az amerikai értékek, tiszteletét teszi. Így volt lehetőségem újra pár szót váltani Tillerson külügyminiszter úrral a magyar-amerikai kapcsolatokról, aki megerősítette, úgy érzi, jó úton haladunk, az amerikai külügyminisztériumban történt kinevezésekkel elindult egyfajta változás a Magyarországhoz való hozzáállásban” – hangsúlyozta az MTI-nek Balog Zoltán. „Amerikának van ideje, legyen Magyarországnak is” – idézte a miniszter az amerikai diplomácia irányítóját.

Pénteken Balog Zoltán a Fehér Házban megbeszélést folytat Mick Mulvaney-vel, a Fehér Ház költségvetési igazgatójával is.

Forrás: MTI

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Az egész világot bejárta a csoda híre..

Az élet néha a legmegdöbbentőbb történeteket produkálja. Ciudad del...

Közleményt adott ki a Kensington-palota a nagybeteg Katalin hercegnéről

Kiderült mikor végezhet újra teljesértékű munkát Katalin hercegné.. Az egész...

Nagyon kellemetlen adatlopási ügyben érintett az Európai Parlament

Saját alkalmazottai rendkívül érzékeny adatai szivárogtak ki. Személyi igazolványok, útlevelek,...

Robert Fico elleni merénylet: Valóság és összeesküvés-elméletek

Bevezetés Robert Fico, a szlovák politikai élet egyik meghatározó alakja,...
Megszakítás