21.2 C
Budapest
2024. április. 30. kedd
HomeFőhírekBelföldi hírekA karácsony utáni hónapokban éri csak meg igazán vásárolni

A karácsony utáni hónapokban éri csak meg igazán vásárolni

A nagy karácsonyi leárazások után megérkezett az év eleji árzuhanás is. Januárban és februárban is nagy engedményekkel csábítják a vásárlókat pénzköltésre, hiszen hagyományosan ez az év két legkisebb forgalmú hónapja a kiskereskedelemben. Még akkor is, ha a korábbi forgalmi adatokat visszanézve kijelenthető, hogy a gazdaság folyamatos bővülésének hála a januári és februári adatok is évről évre jobbak.

Élelmiszerboltban. MTI fotó

Körülnéztünk

Körbenézett a hirado.hu a nagyobb kiskereskedelmi üzletláncok honlapjain. Mint kiderült, a legnagyobb árengedményeket az év első hónapjában az elektronikai áruházak adták, ám azok sem minden termékcsoportra: míg a szórakoztató elektronikai termékeknél általában 10 százalékos engedményig „mentek le”, addig ha valaki például az új konyháját januárban rendelte meg, akár 50 százalékos kedvezményt is kaphatott.

Az élelmiszer-kiskereskedelem hazai zászlóshajói nem nagyon mentek 40 százalék fölé az árcsökkentéssel, sőt, volt olyan lánc is, ahol csupán pár terméket akcióztak január utolsó napjaiban.

A 35 százalékos árengedmény a jellemző

Nagyon ritka, hogy egy bolt 70-80 százaléknál nagyobb árengedményt adjon az általa forgalmazott árukra, jelenleg inkább a 35 százalékos akciók az elterjedtek – ezt már Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára mondta el a Hiradó.hu megkeresésére.

Mint megtudtuk, a január és a február az év két legkisebb forgalmú hónapja, ekkor nem jelennek meg olyan szezonális hatások – mint például húsvét, karácsony vagy nyaralás –, ami felfelé húzná a forgalmat. Teljesen érthető tehát, hogy a kereskedők ilyenkor leáraznak, egyrészt azért, hogy bemenjen hozzájuk a vásárló, másrészt azért, mert a megmaradt karácsonyi készleteket célszerű kiárusítani – mondta az OKSZ vezetője.

Sokan vadásznak az év eleji leárazásokra

Vámos György elmondta: sok vásárlót várnak az üzletek ebben az időszakban is,  már csak azért is, mert sokan mostanában költik el az ajándékutalványokat – mint ismeretes, 2017-ben a kormány mintegy 27 milliárd forint értékben jutatott a nyugdíjasoknak Erzsébet-utalványokat –,  emellett sokan ilyenkor cserélik ki a nem kívánt karácsonyi ajándékokat, de vannak olyanok is, akik kifejezetten vártak a januári akciókra.

A szakértő kiemelte, kétféle módon lehet mérni a forgalmat: az egyik a bevétel nagysága – azaz hogy mennyit hagyunk az üzletekben –, a másik pedig a volumen növekedésének az üteme, ami pedig valószínűleg nem lesz gyenge a januári forgalmat illetően, köszönhetően a tavalyi év második féléves bővülésének.

Az, hogy az akciók és az árengedmények ténylegesen mit fognak jelenteni a bővülésben, azt konkrét számokkal a márciusban megjelenő, és januári időszakot felölelő KSH-jelentésből tudhatjuk meg – fogalmazott. Az idei bérnövekedés hatása pedig Vámos György szerint csak februártól jelenik meg a fogyasztás adataiban.

Forrás: hirado.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem