Dudás Levente, a projekt műszaki vezetője azt mondta, hogy a Smog1, 2018 második negyedévére kapott startidőpontot, de ez valószínűleg tolódik majd.

Bár az eredeti tervek szerint az olasz UNISAT-7 műholddal került volna fel egy Dnyepr rakétával már 2017-ben, ez azonban az orosz-ukrán viszony miatt lehetetlenné vált. Közben három az UNISAT-7 műholdra szerződött cubesat készítő felmondta a szerződést, amitől az olaszoknak a felbocsátás ráfizetéses lenne, így addig nem szerződnek új rakétára, amíg nem töltik be a felszabadult cubesat helyeket. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztett Zsebi munkanevű kocka nagyon apró, élhosszúsága mindössze 5 centiméter, vagyis a térfogata a nyolcada a 2012-ben pályára álló Masat-1-ének, amely első magyar műholdként 1062 napot töltött az űrben.

A SMOG-1 napelemekkel beborítható felülete mindössze 150 cm2. A kis térfogat (125 cm3) és a kis súly (max. 200 gr) a műhold platformján csak egyszerű, kis fogyasztású mérés, kísérlet elhelyezését teszi lehetővé. A fedélzeten rendelkezésre álló kis energia, kis teljesítményű telemetria rendszer alkalmazására ad lehetőséget és a súly, illetve méret korlátokból adódóan csak egyszerű antennák használhatók. A fedélzetre kerülő mérőrendszer, hivatalos EU szakértői vélemény szerint, elsőként a világon a Föld környezetének ember keltette elektromágneses szennyezését (elektroszmog) méri a tv-adók sávjában (470-860 MHz). Helyzetstabilizálást nem alkalmaz, csupán a műhold pörgését csillapítja nagy hiszterézis veszteségű anyag. Megvalósítása, a Masat-1-hez hasonlóan egyetemi hallgatók, oktatók, kutatók együttes munkájával történik.

Smog-1. Magyar műhold.

A SMOG-1, ahogyan arra a neve is utal, rádiófrekvenciás szmogot, szennyezettséget mér majd a digitális Föld-felszíni televízióadók sávjában.

Célja egy globális rádiófrekvenciás szennyezettségi térképet alkotni a bolygóról. A tervek szerint beszkennelik a földfelszínt, majd meg tudják mondani, hogy az adott földrajzi terület fölött elhaladva milyen frekvencián milyen jelszinteket bocsátott az ember a világűrbe, azaz mennyire szennyeztük a környezetünket.

Jelenleg a SMOG-1 földi tesztelése zajlik. A műholdból két példányt is gyártottak, hogy ha az űrben valamilyen probléma merülne fel, a Földön modellezni tudják, miként reagál az eszköz egy adott megoldásra.

Forrás: tumomanyplaza.hu

Előző„Merkel az európai kormányfők élőhalottja”
KövetkezőRengeteg földön kívüli vírus várhat felfedezésre
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza