A közös ünneplés lehetőséget teremt arra, hogy erősítsük hagyományainkat és kultúránkat, és átadjuk azt a következő generációnak – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kedden, hanuka ünnepének 8. napján a budapesti Nyugati téren.

Palkovics László arról beszélt: „decemberben, a várakozás hónapjában mintha mélyebb lenne a hitünk és erősebb az összetartásunk, mint az év többi hónapjában”. Hozzátette: december a gyermekek hónapja is, a fény ilyenkor nemcsak a gyertyalángban, de az ünnepre várakozó gyermekek szemében is ragyog.

Az államtitkár egy középkori zsidó közösség történetét felidézve kiemelte: a városnak közvetlenül hanuka ünnepe előtt meghalt az egyik elöljárója, ezért a város vezetése elrendelte, hogy egy héten keresztül semmilyen fény ne világítson a városban. Az ünnep első estéjén a kétségbeesett zsidóság a zsinagógában gyülekezett, ellenségeik pedig körbeállták az épületet, hogy örüljenek, ha nem gyullad meg a fény, vagy feljelentsék őket, ha mégis gyertyát gyújtanak.

A rabbi ekkor magához hívta a gyerekeket és mesélni kezdett nekik a makkabeusokról. A történetet a gyermekek egyre lelkesebben, egyre csillogóbb szemmel hallgatták. Ekkor a rabbi így szólt a gyülekezethez: „nézzetek gyermekeitek szemébe”, és „ezekre a lángokra mondjátok el a hanukai áldást”.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ünnepi gyertyagyújtásának utolsó napján az EMIH gyermek- és ifjúsági szervezetei és oktatási intézményei mutatkoztak be.

A nyolcnapos ünnepen a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékeznek a zsidók. Az ókori ázsiai Szeleukida Birodalom akkori uralkodója, IV. Antiokhosz Epiphanész i. e. 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, és megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását. A zsidók azonban föllázadtak és három évvel később Júdás Makkabeus vezetésével visszafoglalták a templomot.

A hagyomány szerint a zsidó szabadságharcosok a szentély megtisztításakor csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amikor szerették volna újból meggyújtani a fényt a menóra mécseseiben. Isteni csoda folytán azonban az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

A zsidóság erre a csodára emlékezik a nyolcnapos ünnepen. A hanuka első estéjén egy, majd minden este egy-egy újabb lángot gyújtanak meg a kifejezetten erre az ünnepre készített, csak ilyenkor használt menórán, a hanukián.

A hanukia a hétágú menórával szemben kilenckarú: nyolc ága van a nyolc napra való egy-egy gyertyának és egy kilencedik az ezeket meggyújtó „szolgagyertyának”.

Forrás: orientpress.hu

Képek: Julianna Ref. Általános IskolaMTI/Illyés Tibor

ElőzőAz újabb átverés a Facebookon terjed! Kipróbáltuk, így van, több ezrünk bánja! Osztd meg! (Hirmagazin.eu)
KövetkezőLezárul az Erzsébet-utalványok kézbesítése
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza