Az új amerikai fejlesztés jelzi a vércukorszint ingadozásait színváltozásaival, így életmentő lehet a cukorbetegek számára.

Nemcsak menő és forradalmi az az új módszer, amelyet a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói dolgoznak ki, de még életeket is menthet! Az okostetoválásként is emlegetett újítás úgy jelzi a vércukorszint ingadozásait, hogy a hagyományos tintát színváltós bioszenzrorokra cserélték a szakemberek, amely érzékenyen reagál a testfolyadékok összetételének megváltozására.

Ez a fejlesztés azért lenne nagy segítség a cukorbetegek számára, mivel ezentúl nem kellene majd napi szinten három vagy akár tíz alkalommal is megszúrniuk magukat ahhoz, hogy megmérjék glükózszintjüket. Ezentúl elég lenne csak egy pillantást a tetoválásukra vetniük, és abból már meg tudnánk állapítani, hogy mikor kell adagolniuk a szükséges inzulint.

A tetoválás a biotechnológia eredményeit ötvözi a hagyományos tetoválás művészi módszereivel. A tinta színváltozása a következő mód mutatja ki a testünkben végbemenő kémiai folyamatok változását. Az egyes számú pH-szenzor a lila és rózsaszín skálán mozog. A kettes számszenzor illetve a „vér nátriumion-koncentrációját jelző szenzor” UV fény alatt fluoreszkálóvá válik. Míg a vércukorszenzor a kék, a zöld és a barna árnyalatait sorakoztatja fel.

Az alábbi videón a fent leírt folyamatváltozások követhetőek végig:

A tetoválás egyelőre még kísérleti fázisban jár, eddig az emberi bőrhöz sokban hasonlító disznóbőrön tesztelték működését. Amennyiben zöld utat kap, sokban javíthatja majd a cukorbetegek életminőségét.

Forrás: hirado.hu, www.media.mit.edu

Kép: Frisss

ElőzőAki teheti, ezt feltétlenül olvassa el! Ez a ma és a jövő technikai trendje! Osztd meg!
KövetkezőTöbb mint háromezer rendőr védi a külföldi delegációt Budapesten
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza