Jelentős változásokat hoz az új közigazgatási eljárási törvény; bővül a bírósághoz fordulás joga a közigazgatási perekben – mondta az InfoRádióban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője.

Barabás Gergely hozzátette: támadhatók lesznek a kamarai szabályzatok, de akár egy kihelyezett KRESZ-tábla miatt is a bírósághoz lehet fordulni.
A kresztáblák miatt is lehet majd bíróságra menni

A közigazgatási perrendtartás három területen hoz jelentős változást. Egyrészt kiszélesedik a közigazgatási bírói út, a mostanihoz képest jóval több ügy kerül bíróság elé. Másrészt a Fővárosi Törvényszék hatáskört kap egyes kiemelt ügyekben. Végül megerősödik az ítélet végrehajtása, ami nagyobb jogvédelmet jelent majd a polgárok számára – mondta az InfoRádió Paragrafus című magazinjában Barabás Gergely.

A közigazgatási bíróság előtt most jellemzően úgynevezett hatósági ügyek vannak, amelyek formális közigazgatási határozattal érnek véget. A jogvédelem hatékonysága és a bírói út lehetőségének biztosítása érdekében a közigazgatási cselekményekre is kiterjeszti az ügykört az új jogszabály. Így tehát lehetőség lesz kamarai döntések, szabályzatok, vagy akár egy közterületi szoborállítás megtámadására.

A változás szükségszerűen emelni fogja a közigazgatási ügyek számát, bár ennek mértékét nehéz pontosan megbecsülni – hangsúlyozta az OBH közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője.

A témával bővebben az InfoRádió csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi magazinja foglalkozik.

Forrás: inforadio

Képek: astana, www.hirmagazin.eu

 

ElőzőNapi horoszkóp – 2017. November 02.
KövetkezőNehéz a fővárosba jutás
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza