dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő: Gyakori, hogy valaki a munkaviszonya, tanulmányai, nyugdíja mellett egyéni vagy társas vállalkozóként, illetve több vállalkozásból is szerez jövedelmet. Ismertetjük, hogy ilyen esetekben hogyan és mennyi tb-terhet kell fizetni.

A hatályos szabályok mind a járulékfizetés, mind a szociális hozzájárulási adófizetés kapcsán rendelkeznek azokról az egyidejűleg fennálló keresőtevékenységekről, amikor a társadalombiztosítási közterheket az általános szabálytól eltérően kell megfizetni. Az alábbi cikkben – a kisadózást kivéve – ezeket a többes jogviszonyokat foglaljuk össze, és ismertetjük ez esetben fizetendő a járulék-, és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségeket is.

Munkaviszony mellett folytatott vállalkozói tevékenység

Ha az egyéni-, illetve a társas vállalkozó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll, akkor két szempontra kell figyelemmel lenni.

Az egyik, hogy munkaviszonyban a munkaidőnek el kell érnie minimum heti 36 órát. A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani.

A másik szempont, hogy fenn kell állnia a munkaviszonyban a foglalkoztatásnak. Ha például a vállalkozó heti 40 órás munkaviszonnyal is rendelkezik, azonban munkaviszonyában építkezésére tekintettel két évig fizetés nélküli szabadságon van, akkor ebben a két éves időszakban nem valósul meg a foglalkoztatás.

Forrás: adozona

Kiemelt kép: velikotarnovo

ElőzőCsökkentette a benzin árát a Mol
Következő80 ilyen BMW-t kap az ausztrál rendőrség
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza