Lakhatási támogatás: itt vannak a részletek, kinek, hogyan adható

A vállalkozások munkaerőhiányának enyhítése, a munkavállalók elhelyezkedésének elősegítése érdekében a munkáltatók kedvező adózási feltételekkel úgynevezett mobilitási célú lakhatási támogatást adhatnak a munkavégzés helyétől távol lakó munkavállalóik számára. Cikkünk ismerteti e juttatásra vonatkozó szabályokat.

A lakhatási támogatás 2017. január 1-jétől a személyi jövedelemadóról szóló törvény(szja-törvény) 1. számú mellékletének 2.11. és 9.7. pontja alapján meghatározott mértékig adómentesen adható. A lényegében albérleti támogatás adómentes mértéke legfeljebb havonta

– a munkavállaló által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által térített rész,

– a munkáltató által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából, illetve a munkáltató tulajdonában álló lakásban biztosított lakhatás szokásos piaci értékéből a munkavállaló által meg nem térített rész,

lehet, de ugyanazon munkáltatónál (ide értve a munkáltatónak a társasági adóról szóló törvény (taotörvény) szerinti kapcsolt vállalkozását is) 2017-ben havonta legfeljebb

– a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát,
– a foglalkoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 25 százalékát,
– a foglalkoztatás 48. hónapját követő 12 hónapban a minimálbér 15 százalékát

nem haladhatja meg.

Változás, hogy 2018. január 1-jétől

– a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 60 százalékát,
– a foglalkoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát,
– a foglalkoztatás 48. hónapját követő 12 hónapban a minimálbér 20 százalékát

meg nem haladó összeg lehet adómentes.

Forrás: adozona (Surányi Imréné okleveles közgazda)

NAV-figyelmeztetés: összeférhetetlen a nyomtatványkitöltővel az új JAVA!

Nem kompatibilis a 2017. szeptember 21-én kiadott, Oracle új JAVA (Java SE 9, platform JDK, JRE) verziója a jelenlegi ÁNYK programmal (v2.77) – figyelmeztet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az ÁNYK program működéséhez továbbra is a korábbi JAVA (Java Run Time (JRE) környezet 1.8-as) verzió szükséges, így a NAV azt javasolja, hogy a módosított ÁNYK keretprogram publikálásáig ne telepítsék a felhasználók a JAVA 9-es verziót.

Amennyiben valaki már frissítette a JAVA környezetét, akkor távolítsa el azt a gépéről, és térjen vissza az 1.8-as Java (JRE) környezethez.

 

Útiköltség-térítés megbízási jogviszony esetén

Adott egy cég, ahol az ügyvezető megbízási jogviszonyban látja el a feladatot (másik cégben 8 órás alkalmazott). Élettársának autóját használja a céges ügyek intézéséhez. Milyen módon lehet megtéríteni az útiköltségét? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Az élettárs autójának használata esetén kiküldetési rendelvény nem alkalmazható, de a személygépkocsi üzleti használatára tekintettel ekkor is fizethető költségtérítés, amely összeg a személygépkocsit használó ügyvezető önálló tevékenységből származó bevallásköteles bevételének számít. Az ügyvezető

– a kifizetéskor nyilatkozhat arról, hogy mennyi költséget kíván elszámolni, és adóelőleget, járulékot, szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulástt csak a nyilatkozott összegen felül fizetett rész után kell megállapítani;

–  az szja-törvény 3. számú melléklet IV. fejezetének a nem saját tulajdonú személygépkocsira vonatkozó rendelkezései szerint az őt terhelő költségeket (jellemzően üzemanyag) útnyilvántartás alapján majd az adóbevallásakor tételes elszámolással levonhatja.

A költségnyilatkozat a költségtérítés 100 százalékáig is terjedhet (választható a 10 százalékos költséghányad is, de akkor a megbízási díjra is azt kell alkalmazni). Fontos szabály, hogy ha a költségnyilatkozat alapján figyelembe vett költség meghaladja majd az adóbevallásban elszámolt igazolt költséget, akkor a költségkülönbözet 39 százalékát, valamint az emiatt mutatkozó adóbefizetési különbözet 12 százalékát különbözeti bírságként az adóévre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként kell feltüntetni, és a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség szerint kell megfizetni [szja-törvény 48. § (4) bekezdés].

Nem kell ezt a rendelkezést alkalmazni, ha a költségkülönbözet az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett költség összegének 5 százalékát, a befizetési különbözet a 10 ezer forintot nem haladja meg.

Tételes költségelszámolás esetén az utazáshoz igénybe vett személygépkocsi magánszemély tulajdonosának (az élettársnak) cégautóadót kell fizetnie. Adókötelezettsége annak a hónapnak az első napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a költségelszámolás történt [Gjt. 17/C § (2) bekezdés].

Így lát bele a NAV a tranzakciókba

Az online számlázás tesztüzeme sikeresen zajlik, a számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára – közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.

Az NGM államtitkára kifejtette: az online számlázás lényege a számlákról történő adatszolgáltatás gyökeres átalakítása úgy, hogy az csökkentse a vállalkozások adminisztrációs terheit és elősegítse a gazdaság fehérítését. Az online számlázással az adóhivatalnak gyors és közvetlen rálátása lesz a gazdasági folyamatokra, már több mint 260 cég regisztrált a tesztoldalon.

A kockázatelemzők évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálva akár valós időben ki tudják szűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, vagy a gyanús céghálókat. A számla kiállítójánál az adatszolgáltatást automatikusan a program végzi el, amely így semmilyen plusz feladatot nem jelent. A számlázó programmal szembeni követelmény ugyanis az, hogy emberi beavatkozás nélkül legyen képes az adattovábbításra. Tekintettel arra, hogy az adóhivatal a számla kiállítását követően szinte azonnal tudomást szerez a számla legfontosabb adatairól, ezért az online számlázás a belföldi összesítő jelentést teljesen kiválthatja a számlát kiállító vállalkozónál. Könnyebbség lesz, hogy az online számlázásnak köszönhetően megszűnik a számlázó programok bejelentési kötelezettsége.

A lehető legkisebb adminisztráció és a rendkívül egyszerű működtetés mellett az online számlázás bevezetése csak úgy lehetséges, ha a tesztelésre a vállalkozásoknak elegendő idejük van. A jövő nyári hatálybalépést ezért egy egyéves felkészülési időszak előzi meg – mutatott rá az államtitkár.

Mintegy félezer tesztadaton vizsgálták az érintettek, hogy az általuk előállított adatállomány megfelel-e a rendelet által előírt sémának. Az adóhivatal közvetlenül is segíti a piaci szereplők felkészülését. Adótanácsadókkal, szoftverfejlesztőkkel egyeztet azért, hogy 2018. július 1-jén már zökkenőmentesen működhessen a gazdaságfehérítés legújabb fegyvere – tette hozzá Tállai András.

Az államtitkár jelezte: a gyakorlati kérdések a szeptember 28-án kezdődő adókonzultáción kerülhetnek szóba, ahol a kiemelt témák között az új adóeljárási törvény és a NAV 2.0 mellett az online számlázás is szerepel majd.

Tállai András emlékeztetett arra: azokról a számlákról kell 2018. július 1-jétől adatot szolgáltatni, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

Forrás: adozona, MTI

 

ElőzőIlyen egy szegény menekült élete a hitetlenek országában, Németországban
KövetkezőJézus Krisztus evangéliuma Máté szerint, I. rész
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza