Erre azt követően került sor, hogy John Richardson admirális, a haditengerészet műveleti főparancsnoka hétfőn délelőtt a hivatalos Facebook-oldalán felhívást tett közzé, amelyben „műveleti szünetet” kért. A tengernagy egyúttal a Japánban és Japán körül tevékenykedő flotta tanúsítványainak és egész kiképzésének felülvizsgálatára is felszólított.

John Richardson, utalva a John McCain amerikai hadihajó hétfőre virradóra Szingapúrnál történt ütközéses balesetére, leszögezte:

„Ez a második nagyobb ütközés az elmúlt három hónapban és az utolsó egy sor nagyobb incidensben, amely elsősorban a csendes-óceáni hadszíntéren történt”. Az admirális hozzátette: „ez a tendencia erőteljesebb cselekvést igényel”.

A műveleti főparancsnok útmutatása szerint a széles körű felülvizsgálatnak magában kell foglalnia a cselekvési tempót, a teljesítményt, a karbantartást és a személyi állományt is.

A szingapúri partoknál történt baleset azonnali vizsgálatát már hétfőre virradóra elrendelte az amerikai haditengerészet, a műveleti főparancsnok által szorgalmazott általános és mély vizsgálat vezetőjét Richardson admirális meg is nevezte: a feladat irányításával Phil Davidson admirálist bízta meg. Davidson a haditengerészet szakemberei mellett külső szakértőket és a magánszektort is bevon majd a vizsgálatokba.

Ütközés Szingapúrnál – 10 tengerész eltűnt egy amerikai hadihajóról

Egy rombolóhajó Szingapúr közelében ütközött össze egy kereskedelmi hajóval – jelentette az amerikai haditengerészet. Az baleset következtében 5 tengerész megsérült, 10-nek pedig nyoma veszett.

Baleset történt Szingapúr keleti partja közelében, a Malakka-szorosnál, amikor egy irányított rakétákkal felszerelt amerikai hadihajó, a John McCain összeütközött egy görög tulajdonban lévő, de libériai zászlóval közlekedő kereskedelmi hajóval – írja az MTI.

Utóbbi nyersolajat szállított, a baleset következtében pedig az amerikai rombolóhajó súlyos károkat szenvedett – derült ki a közleményből.

A szingapúri haditengerészet illetve a parti őrség hajók és helikopterek segítségével kezdték meg az emberek felkutatását, illetve megmentését, ám ezenkívül egy másik amerikai hadihajó is úton van már.

A legfrissebb információkból az derül ki, hogy öt tengerész megsérült, legalább tízen pedig eltűntek.

A John McCain a Dél-kínai tengeren járőrözött, majd ezután indult el Szingapúr irányába. Ekkor történt meg a baj.

Természetesen az amerikai haditengerészet már elkezdte a vizsgálatokat a balesetet érintően, John McCain arizonai republikánus szenátor pedig – akiről a romboló hajó is kapta a nevét – együttérzéséről biztosította a hajón tartózkodó legénységet – írja az MTI.

Hétfőn a jordániai fővároban, Ammánban tartózkodó James Mattis védelmi miniszter egy tájékoztatón megerősítette, hogy a műveleti főparancsnok átfogó vizsgálatot rendel el. Mattis közölte: a Pentagon (védelmi minisztérium) „valamennyi balesetre kiterjedő átfogó vizsgálatot” folytat.

Szingapúr partjainak közelében a John McCain amerikai hadihajó egy görög tulajdonban lévő, de libériai zászló alatt hajózó tartályhajóval ütközött össze. Legalább tíz amerikai tengerész eltűnt, öt pedig megsérült.

Júniusban Japán partjainak közelében a Fitzgerald torpedóromboló ütközött össze egy Fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval. Hét amerikai matróz életét vesztette. A torpedóromboló kapitányát és két tisztjét felmentették a szolgálat alól, és tizenkét matróz fegyelmit kapott.

Forrás: MTI

Képek: eloben.hu

ElőzőLelőtték a barcelonai gázolás gyanúsítottját
KövetkezőA kelet-antarktiszi jégtakaró akkor is stabil marad, ha a nyugati jégmezők elolvadnak
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza