Tíz éven belül eltűnhet a Szabolcsi Alma!

A debreceni Farmer Expo Hortico Kertészeti Szakkiállításán az AMC támogatásával nagy területen interaktív standdal képviselteti magát a Szabolcsi és Szatmári Alma, mely az ÉKASZ Alma Terméktanács, a FruitVeB, továbbá kilenc olyan termelői szervezet (TÉSZ) összefogásával jött létre, melyek több ezer almatermelő gazdát képviselnek. A stand – mely elnyerte az Expo leginformatívabb standja díját – létrehozásának célja az egykoron világhírű szabolcsi alma és almatermékek népszerűsítése, továbbá azon nemzeti érték bemutatása, mely tíz éven belül eltűnhet a Föld színéről, ha nem lesznek az ágazatot érintő jelentős változások.

Szabolcs megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet. Az ágazat szinte teljes magára hagyatottsága miatt a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények döntő része mára siralmas képet mutat: a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya és más problémák miatt ma elhanyagolt almáskertek tömkelegével találkozunk. A termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak, és tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar alma helyét.

A Szabolcsi és Szatmári Alma stand létrehozásának célja a figyelemfelkeltés, amely a terméktanácsok, TÉSZ-ek és termelők azon összefogását szimbolizálja, mely reményeink szerint segíthet a szabolcsi alma megmentésében.

Forrás: FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Képek: Szallas.hu bloghir.ma, Agroinform

ElőzőA Fidesz közleménye
KövetkezőŐRIZETBEN A DÓZSA GYÖRGY ÚTI BALESET OKOZÓJA
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza