Artikkelin kuva

Barcelonan pormestariksi vasemmistoliikkeen ehdokkaana valittu Ada Colau (vas.) riemuitsi sunnuntai-iltana.

Arto Huovinen

Uuden vasemmistopuolueen Podemosin tukemat ehdokkaat menestyivät erinomaisesti muun muassa Barcelonassa ja Madridissa.

Espanjaa hallitseva konservatiivinen Kansanpuolue (PP) kärsi tappioita kautta maan, kun ääntenlaskenta alkoi valmistua sunnuntaina pidetyissä paikallis- ja kunnallisvaaleissa.

PP pysyi yhä suurimpana yksittäisenä puolueena saaden noin 27 prosenttia äänistä. Toinen vanhoista suurista puolueista, sosialistipuolue PSOE (sosiaalidemokraatit) pysyi kakkosena noin 25 prosentin ääniosuudella.

Vaalit merkitsivät kuitenkin Espanjan kaksipuoluejärjestelmän murtumista. PP:n ja PSOE:n yhteinen ääniosuus oli nyt vain 52 prosenttia, kun se vielä neljä vuotta sitten oli 65 prosenttia.

PP ja sitä ennen hallituksen muodostanut PSOE ovat molemmat kärsineet korruptioskandaaleista. Lisäksi Mariano Rajoyn johtamaa nykyhallitusta rasittavat menoleikkaukset ja joukkotyöttömyys. Alkanut talouden elpyminen ei paljon näy tavallisten kansalaisten arjessa.

Näkyvä voitto Barcelonassa

 

Vanhojen suurpuolueiden horjuessa viime vuonna perustettu vasemmistopuolue Podemos ja tuore keskustaoikeistolainen Ciudadanos etenivät vahvasti.

Podemosin valtakunnallista äänimäärää on kuitenkin vaikea arvioida, koska se omien ehdokkaiden sijasta tuki paikallisten laajempien vasemmistokoalitioiden ehdokkaita. Monet menestyneet ehdokkaat ovat lähtöisin muutaman vuoden takaisesta Indignados-liikkeestä.

Näkyvimmän voiton vasemmistoliike sai Barcelonassa, jossa pormestariksi valittiin 41-vuotias Ada Colau. Hän on hankkinut kannuksensa häätöjen vastaisessa kamppailussa.

Colaun taustaryhmänä on useiden vasemmistopuolueiden ja tuhansien henkilöjäsenten liike En Comú. Se on luvannut lopettaa häädöt, lisätä julkista asuntotuotantoa ja uudistaa kaupungin varainkäytön.

”Tämä oli Daavidin voitto Goljatista”, sanoi Colau saatuaan tiedon voitostaan. Colau ilmoitti El Pais -lehdessä tavoitteekseen, ettei Barcelonassa ”enää koskaan olisi ensimmäisen luokan ja toisen luokan kansalaisia”.

En Comú sai Barcelonan valtuuston 41 paikasta 11, joten hallitsemiseen se tarvitsee yhteistyötä.

Jännitysnäytelmä Madridissa

 

Madridissa PP menetti kymmenen paikkaa, mutta pysyi yhä niukasti suurimpana puolueena 21 paikalla. Valtuustossa on kaikkiaan 57 paikkaa.

Podemosin tukema Ahora Madrid -liike sai kuitenkin lähes yhtä paljon eli 20 paikkaa. Jos liike sopii yhteistyöstä 9 paikkaa saaneiden sosialidemokraattien kanssa, ne pystyvät syrjäyttämään pääkaupunkia pitkään johtaneen PP:n vallasta.

Myös Madridissa vasemmistoliikkeen pormestariehdokkaalla, 71-vuotiaalla entisellä tuomarilla Manuela Carmenalla on tausta Indignadosissa.

Vaalit järjestettiin kaikissa Espanjan 8 100 kunnassa sekä 13:lla maan 17:stä alueesta.

PP:lle raskaita tappioita

 PP pysyi suurimpana yksittäisenä puolueena yhdeksällä alueella, mutta ei saanut enää missään yksinkertaista enemmistöä.

PP menetti enemmistön esimerkiksi yhdessä vahvimmista linnakkeistaan, Valenciassa. Sielläkin puolue on sotkeutunut raskaasti korruptioon.

Monilla alueilla ja lukuisissa kunnissa joudutaan nyt neuvottelemaan vallanjaosta. Tämä on uutta, koska monilla paikkakunnilla on PP tai PSOE aiemmin pystynyt sanelemaan tahdin.

PP:n oletetaan pääsevän sopimukseen Ciudadanosin kanssa joillakin alueilla kuten Murciassa ja La Riojassa.

Yhteistyö vanhojen valtapuolueiden kanssa ei kuitenkaan ole helppoa Ciudadanosille eikä Podemosin tukemille liikkeille, koska molempien ydinsanomaan kuuluu korruption vastustaminen.

”Olisimme toivoneet, että vanhojen puolueiden vajoaminen olisi ollut nopeampaa”, kommentoi Podemosin johtaja Pablo Iglesias vaalitulosta medialle.

Forrás: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3378411/vasemmisto-eteni-vahvasti-espanjan-paikallisvaaleissa