Uskaltaisitko sinä olla eri mieltä kuin 97 prosenttia maailman tutkijoista?
Vertaisarvioitujen, ilmastoa käsittelevien tutkimusten tekijöistä 97 prosenttia on sitä mieltä, että ilmasto lämpenee ja että ilmiö johtuu meidän maapallon asukkaiden toiminnasta. 2 prosenttia tutkijoista on epäileväisiä ja vain prosentti tutkijoista ei näe ihmistoimilla olevan vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Kriitikoiden näkemyksillä varmasti on sijansa, mutta varminta on varautua siihen, että ihmiskunnan on muutettava toimintaansa – saasteita ei voi päästää ilmaan yhtä paljon kuin tähän asti ja ilmaston lämpeneminen on rajoitettava mahdollisimman vähäiseksi.
Monissa maissa ilmansaasteet ovat katastrofi myös terveyttä välittömästi uhkaavan huonon ilmanlaadun vuoksi. EU:n alueella kuolee vuosittain 18 400 ihmistä oireisiin, jotka voidaan linkittää suoraan likaisen energiantuotannon päästöihin. Lisäksi 28,8 miljoonaa sairastuu vuosittain päästöjen, kuten lyijyn, arsenikin ja kadmiumin vuoksi. Globaalisti esimerkiksi Kiina ja Intia ovat päästöiltään vielä paljon pahempia alueita.
Ei kuitenkaan niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Hiilidioksidipäästöjen kasvun on raportoitu alkaneen hidastua. Näin siitä huolimatta, että kehittymättömämmissä maissa päästöt vielä jatkavat kasvuaan kovaa vauhtia. Samaan aikaan puhdas uusiutuva energia valtaa alaa: maailmassa rakennettiin viime vuonna 51 000 megawattia uutta tuulivoimakapasiteettia. Suomen tavoite on rakentaa 2 500 megawattia vuoteen 2020 mennessä; esimerkiksi Saksassa rakennettiin lähes tuplaten uutta kapasiteettia pelkästään viime vuoden aikana.
Uusiutuva energia tarvitsee paljon insinööriosaamista. Suomessa tätä osaamista riittää. Vaikka Suomessa ei ole suurten tuulivoimaloiden valmistusta tällä hetkellä, sisältävät modernit tuulivoimalat huiman määrän suomalaista osaamista. Meillä valmistetaan paljon komponentteja vientiin, esimerkiksi paineakkuja, kestomagneetteja ja taajuusmuuntimia. Yhden maailman johtavan tuulivoimalavalmistajan työntekijä kommentoikin taannoin, että suomalaiset eivät ollenkaan hoksaa, kuinka suuri osuus voimaloiden osista on täkäläisistä käsistä lähtöisin.
Suomelle ilmastonmuutos ja sitä vastaan taistelu on siis myös suuri mahdollisuus. Cleantech-viennissä piilee valtava potentiaali, sillä maailmalla uusiutuva energia ja energiatehokkuus on jo tunnustettu paljon voimakkaammin kuin meillä. Kotimarkkinoiden tuki ja referenssit ovat vientiyrityksille tärkeitä. Sama pätee uskottavuuteen: vientityö on helpompaa, jos tuote tulee maasta, joka tunnetaan innovatiivisesta ja eteenpäin pyrkivästä energia-asenteestaan.
Suomi tarvitsee energiaremontin ja kunnianhimoiset tavoitteet uusiutuvalle energialle. Muu maailma kulkee vääjäämättä kohti puhtaampaa tulevaisuutta. Jos olemme hereillä nyt, saamme vielä osamme markkinoista. Emme halua jäädä tästä junasta, emmehän?
Forrás: http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/lukijoilta/3374388/tuulivoima-tuo-tyota-suomeenkin