22.5 C
Budapest
2024. április. 30. kedd
HomeFőhírekBelföldi hírekTeljes készültségben a viharvadászok

Teljes készültségben a viharvadászok

2015 05 07 230150
Forrás: Kossuth Rádió/Közelről | 2015. 05. 07. 17:59:30

A minap a Rostock közelében fekvő Bützow városkában F3-as erősségű tornádó csapott le. Ez volt a szezonnyitó helyzet, amellyel beindult a viharszezon – jelentette ki Csirmaz Kálmán meteorológus, viharvadász a Kossuth Rádió Közelről című csütörtöki műsorában.
Európában az ilyen komoly tornádók nem túl gyakoriak – mondta a szakember. Szerinte külön meg kell vizsgálni, hogy a korábbiakhoz képest gyakoribbak lettek-e az efféle időjárási események, és tendenciává vált-e a jelenség, vagy csak a fejlettebb technológia, a hatékonyabb információáramlás és dokumentáció miatt figyelnek meg belőlük többet, mint régebben. Ez hosszabb távon derül majd csak ki – mutatott rá.

Ugyanazon ciklon hullámzó frontrendszere érte el egyébként Magyarországot is, abból fejlődött ki a szerdai vihar, és bár tornádó nem, de komoly szél és jégszemek kialakultak. Akárcsak a németországi tornádót, itthon is szupercellás zivatarok okozták a heves eseményeket – magyarázta.

Már felkészültek

A viharszezon miatt teljes készültségben vannak a viharvadászok. Folyamatosan figyelik az előrejelzéseket. Több nappal előre tudják azonosítani azokat a napokat, amelyek potenciálisan magukban hordozzák a szupercellás zivatarok kialakulásának esélyét. Ilyen esetben az előrejelzés és a viharkészültség kiadása nyomán megindul az adatáramlat, ami után a viharvadászok már pontosan tudják, hova kell kivonulniuk – fejtette ki Csirmaz Kálmán.

Nem maradnak utánpótlás nélkül

Idén körülbelül tízen végezték el a viharvadászképzést. Minden évben bővül a csapat legalább egy-két fővel, ami bizakodásra ad okot – mondta. Persze a viharvadászoknak is tenniük kell ezért, és folyamatosan fenn kell tartaniuk a kapcsolatot az újakkal, hogy érdekeltek legyenek a tevékenység folytatásában – emelte ki.
Kép: Google

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem