Az 1980-ban alapított Állatorvos-történeti Gyűjtemény a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtárához tartozik. Az állatorvos-történeti emlékek rendszerezett tárát első ízben Daday András professzor állította fel 1937-ben, a központi épületben. A II. világháború vihara jelentősen megtépázta és szétszórta a szép gyűjteményt. A mai formában 1984 szeptemberében nyílt meg az állandó kiállítás az Állatorvos-tudományi Kar modern, H épületében.

A kiállított anyagot hármas tagozódásban szemlélheti meg a látogató. Az első kilenc vitrin az állatgyógyászat és a patkolókovács mesterség eszközeit, valamint azok fejlődését mutatja be. Ez a kiállítási rész kb. 200 évet foglal össze a XX. század első harmadáig.

A gyűjtemény második része az egyetem, illetve az állatorvosképzés történetével foglalkozik, amit az alapító Tolnay Sándortól Magyary-Kossa Gyuláig néhány neves professzor életművén keresztül kíván bemutatni.

A gyűjtemény harmadik részét ifj. Vastagh György szobrászművésznek a XIX.-XX. század fordulóján készült, eredetileg demonstrációs célokra szánt, művészi értékű állatszobrai alkotják.

Az Állatorvos-tudományi Könyvtár a múzeumon kívül az egyetemi szaklevéltár kezeléséért is felelős. E gazdag forrásanyagról levéltári segédlet, repertórium készült, mely – a levéltári emlékekről keresztmetszetet adó kiadványokkal együtt – a kutatók rendelkezésére áll. Nemzetközi összehasonlításban is jelentős értékek találhatók a Magyary-Kossa szakmatörténeti könyvgyűjteményben.

Állatorvoslás és egyetemtörténet

Részlet a kiállításból
A kiállított anyagot hármas tagozódásban szemlélheti meg a látogató.

Az első kilenc vitrin az állatgyógyászat eszközeit és azok fejlődését kívánja bemutatni. E kiállítási rész kb. 200 évet foglal össze a XX. század első harmadáig. A régi fa, vas, bőr szerszámoktól elkezdve a XVII-XIX. század speciális műszerein keresztül a XX. század már a korszerű higiénés követelményeknek is megfelelő tárgyaiig a műszerek széles skálája látható a vitrinekben. Az állatorvosképzéssel párhuzamosan folyó patkolókovács tanfolyamnak és a patkó történetének is adózik egy tárló.

A gyűjtemény második része a kar, ill. az állatorvosképzés történetével foglalkozik. Az intézmény történetét néhány neves professzor (Tolnay Sándor, Hoffner József, Zlamál Vilmos, Thanhoffer Lajos, Tormay Béla, Azary Ákos, Nádaskay Béla, Zimmermann Ágoston, Hutyra Ferenc, Plósz Béla, Varga Ferenc, Berrár Mihály, Rátz István, Jármai Károly, Tangl Ferenc, Wellmann Oszkár, Hetzel Henrik, Marek József, Mócsy János, Aujeszky Aladár, Manninger Rezső, Kotlán Sándor, Magyary-Kossa Gyula, Botskor László) életművén keresztül mutatja be.

A gyűjtemény harmadik részét ifj. Vastagh György szobrászművésznek a XIX.-XX. század fordulóján készült művészi értékű állatszobrai alkotják. Az állatszobrokat tartalmazó tárlók falain korabeli állatfotók egészítik ki az ismereteket.

Cím: VII ker.István u. 2.
Tel: +36 (1) 478-4228
E-mail: [email protected]
Web: www.budapest.hu