21.2 C
Budapest
2024. április. 30. kedd
HomeFőhírekKülföldA romokat takarítják Európa-szerte az áradások után

A romokat takarítják Európa-szerte az áradások után

forrás: M1 Híradó

Tizenöt fölé emelkedett az európai felhőszakadások és villámárvizek halálos áldozatainak száma. Miközben tart a mentés a németeknél, a franciáknál, a belgáknál és Romániában is, próbálják felbecsülni a károkat.

Már apad a Szajna, amely a napokban óriási riadalmat keltett Párizsban. Lakóházakat, múzeumokat fenyegetett az ár, ezreket kellett kitelepíteni az alacsonyabban fekvő külvárosokból.

http://www.hirado.hu/2016/06/04/a-romokat-takaritjak-europa-szerte-az-aradasok-utan/

Szombat reggel válságtanácskozást hívott össze a francia kormányfő. Manuel Walls arra figyelmeztetett: nem múlt el a veszély, mert még mindig sok település víz alatt van. Szombaton 17 ezer háztartásban nem volt áram.

Franciaországban négy emberéletet követelt az árvíz, és eddig 24 sérültről tudni. Az első becslések szerint az árvízkár meghaladhatja a 600 millió eurót, azaz a 200 milliárd forintot is.

Bajorországban már a romokat takarítják. Ott a hét közepén pusztított ár. Egy három fős család vesztette életét, mert a házban rekedtek. Ezzel 11-re emelkedett a németországi árvizekben elhunytak száma. A károkat 100 millió euróra, vagyis 30 milliárd forintra becsülik.

A romokat takarítják Európa-szerte az áradások után
MTI/EPA/Peter Kneffel

 

Belgium szintén küzdenek a vízzel. Egy embernek nyoma veszett, lakóházak, utak kerültek víz alá. Az árvíz több települést vágott el a külvilágtól.

Éjszaka rengeteg riasztást kaptak a tűzoltók, de sok helyen már nem tudtak segíteni. ,mert szinte pillanatok alatt mindent elöntött az ár.

Rendkívüli volt a helyzet Romániában is, ahol két áldozatot követelt az árvíz. A heves esőzések miatt több hegyvidéki folyó kilépett medréből. Moldvában volt a legnagyobb a veszély, de a természeti katasztrófa Székelyföldet sem kerülte el.

Mostanra megkezdődött a helyreállítás. A pincékből és a mélyebben fekvő házakból szivattyúzzák a vizet. A munkába önkéntesek is bekapcsolódtak.

 

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work