23.4.2015 08.55
UP/Aleksi Vienonen
Artikkelin kuva
Peliautomaatit koukuttavat helpommin kuin muut rahapelit.

Viikon kysymys

UP/Mika Peltonen

Lähes puoli miljoona suomalaista kertoo pelaavansa niin paljon rahapelejä, että siitä aiheutuu haittaa itselle ja lähipiirille. Näitä riskipelaajia ja yli 100 000 ongelmapelaajaa yritetään auttaa EHYT ry:n Arpa-projektilla.

Mitä ongelmia liiallinen pelaaminen aiheuttaa, projektipäällikkö Tapio Jaakkola?

– Taloudellisia ongelmia, jos pelaamiseen käytetään liikaa rahaa.

– Kun pelaaminen on hanskassa, se on viihdettä ja ajanvietettä, johon käytetään vapaa-ajan viettoon varattua rahaa. Silloin maitokaupparahat pidetään erillään.

Kuinka moni suomalainen käyttää pelaamiseen maitokaupparahansakin?

– Ei sitä noin suoraan ole kysytty. Suomessa on kuitenkin puoli miljoonaa riskiryhmään kuuluvaa, joiden joukosta mahdolliset kaupparahansa pelaavatkin löytynevät.

– Saattaa olla, että puoliso tai läheiset moittivat pelaamisesta. Voi myös olla, ettei pelaaja kykene lopettamaan pelaamista ja käyttää pelaamiseen enemmän rahaa tai aikaa, kuin oli suunnitellut.

Minkälaisia pelejä suomalaiset pelaavat?

– Ylivoimaisestí suosituin peli on Lotto. Sen jälkeen tulevat raha-automaatit ja erilaiset arvat. Nämä kolme ovat omassa luokassaan ja sen jälkeen tulevat kaikki muut pelit.

– Valtaosa automaattien pelaajista laittaa kauppareissulla automaattiin vain euron tai kaksi ja se on siinä. Raha-automaatit kuitenkin nopeina peleinä koukuttavat helpommin. Niihin on helpompi jäädä kiinni kuin lottoon, jossa arvonta on vain kerran viikossa.

Miten teidän Arpa-projektinne aikoo auttaa ongelmapelaajia?

– Lähdimme miettimään rahapelihaittojen ehkäisyä ja niihin puuttumista työelämässä. Totesimme, ettei tähän mennessä ole tehty mitään. Talvella teimme selvityksen rahapeleihin liittyvistä ongelmista.

Minkälaisia tuloksia saitte selvityksestänne?

– Työelämässä liiallinen pelaaminen näkyy poissaoloina. Pelaamiseen liittyy usein myöhään valvomista, stressiä ja työtehon laskua.

Mitä Arpa-projektissa käytännössä tehdään?

– Olemme yrittäneet muuntaa päihdehaittoja ehkäisevän Hugo-ohjelman keinoja rahapelaamisen puolelle.

– Teemme yhteistyötä myös eläkeläisjärjestöjen kanssa ja pohdimme, miten ikääntyneiden pelaamisen haittoja voidaan ehkäistä.

– EHYTin omien kohtaamispaikkojen kautta yritämme löytää vähävaraisia tai syrjäytymisvaarassa olevia, joilla saattaa olla peliongelmia.

Forrás: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3362386/kuinka-moni-suomalainen-pelaa-kaupparahansakin