21.2 C
Budapest
2024. április. 30. kedd
HomeÉletmódEgészség - betegségEzért ébredsz fel az éjszaka közepén és forgolódsz álmatlanul

Ezért ébredsz fel az éjszaka közepén és forgolódsz álmatlanul

Fel­éb­red­tél, és nem tudsz vissza­aludni? Na­gyon za­varó, és egy idő után fá­rasztó is, hi­szen más­nap gyű­rött le­szel. De vajon mi za­varja meg ilyen­kor az al­vá­so­dat? Meg­mu­tat­juk!

Köhögsz

Ha köhögésre ébredsz, lehet, hogy a gyomorsav irritálja a torkodat. Ez általában lefekvés után pár órával jelentkezik. Az éjszakai refluxként ismert jelenséget rosszabbá teszi, ha lapos párnán fekszel. Nagyobb eséllyel érintettek benne azok, akik napközben is refluxtól szenvednek. Gyakran gyomorégés és a szájban érzett savanyú íz kíséri.

Mit kell tenned?

Figyelj a súlyodra, mivel a túlsúly, különösen a hasi elhízás növeli a reflux kockázatát. Hat órával lefekvés előtt már ne egyél nehezet, és aludj magas párnán.

Ezért ébredsz fel az éjszaka közepén és forgolódsz álmatlanul
Fotó: Pinterest

Vécére kell menned

A teli hólyag mind az 1., mind a 2. típusú cukorbetegség egyik korai jele lehet: a szervezet a vizeleten keresztül akar megszabadulni a felesleges cukortól. De lehet a gyakori vizelés oka a méh jóindulatú daganata is, amely nyomja a hólyagot. A hólyag fertőzése és gyulladása miatt is sokat járhatsz vécére.

Mit kell tenned?

Ha a cukorbetegség tüneteit tapasztalod, menj orvoshoz, egy vérvételből kiderülhet a probléma. A méh problémái nőgyógyászati kezelést igényelnek, míg a hólyaggyulladás antibiotikumokkal kezelhető.

Nem kapsz levegőt

Tudtad, hogy létezik éjszakai asztma? Sokan csak arról veszik észre, hogy ebben szenvednek, hogy éjszaka felébreszti őket. A probléma köhögési rohamokat is kiválthat.

Mit kell tenned?

A rohamokat kiválthatja a légkondicionálás, a poratkák, vagy a tollpárna is. Válassz antiallergén ágyneműt, és menj orvoshoz, az asztma ugyanis kezelés nélkül veszélyessé is válhat.

Ezért ébredsz fel az éjszaka közepén és forgolódsz álmatlanul 1
Fotó. Pinterest

Szédülsz

Ha éjszaka arra ébredsz, hogy szédülsz, annak a középfül lehet az oka. Amikor fertőzés vagy gyulladás következtében megváltoznak a belső fül nyomásviszonyai, vagy a belső fül széléről mikroszkopikus méretű részecskék válnak le és kerülnek be a folyadékba, a belső fülből zavaros jelzések érkeznek az agyba, ami szédülést okozhat.

Mit kell tenned?

Aludj magas párnán, ez stabilizálja a fejedet. Ha szédülve ébredsz, gyújts gyenge fényt az ágy mellett, és ne hunyd be a szemed, ez helyre teszi az agyba érkező zavaros üzeneteket. Fordulj orvoshoz, mert a probléma könnyen kezelhető.

Éhes vagy

Több oka is lehet, ha az éhség tart ébren. Az éjszakai evésrohamokat gyakran a stressz és a depresszió váltja ki, ilyenkor nem árt szakemberhez fordulni. Arra is figyelj, hogy napközben rendszeresen egyél, ne éhezz. A pajzsmirigy-alulműködés is gyakran hívja fel magára a figyelmet éjszakai éhséggel, mivel a szervezet nem képes fenntartani a vércukorszint állandóságát. De lehet, hogy épp a vércukroddal vannak problémák, ezért tör rád az éhség. Vagy egyszerűen csak valamilyen egyszerű szénhidrátot, cukros ételt ettél vacsorára, amelyiktől alaposan felugrott a vércukorszinted, majd le is esett, te pedig éhes lettél.

Mit kell tenned?

Térj át az egészséges étrendre, ha pedig a tünetek továbbra is fennállnak, fordulj orvoshoz.

Forrás: Ripost

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work