Mexikó: az előítéletek ellen szólalt fel Ferenc pápa

Dátum:

Távol az elittől, közel az emberekhez, a szegényekhez. Ez Ferenc pápa mexikói útjának üzenete.

előítéletek ellen szólalt fel Ferenc pápa

Mexikó lakosságának 83 százaléka katolikus. Az egyházfő Chiapasba, az ország legszegényebb államába látogatott, ahol a helyiek mindössze 58 százaléka katolikus.

– Nagyon sok elhagyatott és bántalmazott szegény ember él ezen az elnyomott földön. Többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a történelem egyik legnagyobb környezeti válságával állunk szemben. Minket is tanítanotok kell – mondta Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő megkapta a Biblia cotzil és celtál nyelvre lefordított példányát, így tisztelegtek a maja kultúra előtt.

– Sokan félreértették a társadalmi kirekesztettséget. Az értékeket, a kultúrákat és a hagyományokat tisztelni kell – fogalmazott.

A katolikus egyházfő szimbolikus látogatást tett San Cristobal de las Casas városába, ahol meglátogatta az egykori helyi püspök, Samuel Ruiz sírját. Úgy tekintenek rá, mint a chiapasi őslakos egyház alapítójára, miután egész életében védelmezte az őslakosok jogait, és beolvasztotta a szokásaikat a katolikus szertartásokba.

Ferenc pápa Enrique Peña Nieto mexikói elnökkel is találkozott. Azon a megbeszélésen az országot sújtó egyik központi problémáról, a kábítószer-kereskedelemről is szó esett. Mexikóban az elmúlt tíz év drogháborúja során több mint 100 ezren haltak meg, és 26 ezren tűntek el.

– Amikor azokat a kiváltságokat vagy előnyöket keressük, melyek megfelelőek, előbb vagy utóbb találkozhatunk korrupcióval, kábítószer-kereskedelemmel, vagy kirekesztéssel – mondta a találkozó után.

A katolikus egyházfő arra kérte a mexikói papokat, hogy minél többet foglalkozzanak a legszegényebbekkel, és ne csak a jómódúakkal tartsanak kapcsolatot.

Forrás: euronews

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Az egész világot bejárta a csoda híre..

Az élet néha a legmegdöbbentőbb történeteket produkálja. Ciudad del...

Közleményt adott ki a Kensington-palota a nagybeteg Katalin hercegnéről

Kiderült mikor végezhet újra teljesértékű munkát Katalin hercegné.. Az egész...

Nagyon kellemetlen adatlopási ügyben érintett az Európai Parlament

Saját alkalmazottai rendkívül érzékeny adatai szivárogtak ki. Személyi igazolványok, útlevelek,...

Robert Fico elleni merénylet: Valóság és összeesküvés-elméletek

Bevezetés Robert Fico, a szlovák politikai élet egyik meghatározó alakja,...
Megszakítás