24.5 C
Budapest
2024. április. 30. kedd
HomeÉletmódÉletmód hírekImádod az édességet? Ez az oka!

Imádod az édességet? Ez az oka!

Sokan valósággal lapátolják a cukrot a teájukba, és úgy vélik, hogy a desszert az étkezés legjobb része. A legújabb kutatás tanúsága szerint ezért a génjeik felelősek.

Imádod az édességet? Ez az oka!

A kutatók szerint ugyanis az ilyen emberek gyengébb édes ízérzékeléssel születnek, ami azt jelenti, hogy több cukorra van szükségük ahhoz, hogy az édesség ugyanolyan szintjét megérezhessék.

A Twin Research and Human Genetics szaklapban megjelent kutatás kimutatta, hogy egyetlen génkészlet befolyásolja az emberek édes ízérzékelését. Ez pedig attól függetlenül igaz, hogy mesterséges édesítőszert vagy természetes cukrot használnak.

„A túl sok cukor fogyasztását gyakran emberi gyengeségnek tartják, a kutatásunk azonban azt mutatja, hogy az édes ízérzékelésünket részben a genetikai felépítésünk határozza meg” – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Danielle Reed, a Monell Chemical Senses Center munkatársa. „Ugyanúgy, ahogyan az emberek rossz hallással születnek, és jobban fel kell hangosítaniuk a rádiót ahhoz, hogy hallják, a gyenge édes ízérzékeléssel született személyeknek is eggyel több kanálnyi cukorra lehet szükségük a kávéba ahhoz, hogy ugyanolyan édesnek érezzék.”

Kutatásukban a központ szakértői Dr. Reed vezetésével 243 egypetéjű és 452 kétpetéjű ikerpárt, valamint 511 személyt vizsgáltak. Mindegyik alany megkóstolta, majd értékelte négy édes oldat ízének intenzitását: fruktóz, glükóz, aszpartám és neoheszperidin-dihidrokalkon (NHDC). Az első kettő természetes cukor, a két utóbbi pedig kalóriamentes mesterséges édesítőszer.

Az egypetéjű ikrek azonos génekkel rendelkeznek, a kétpetéjű ikrek DNS-ének azonban csupán körülbelül a fele egyezik meg. Az ikerkutatás segítségével a szakértők meg tudják határozni, hogy az alanyok DNS-ének mekkora része járul hozzá az édes íz intenzitásának érzékeléséhez. A mostani kutatás azt mutatta, hogy a genetikai tényezők az édes ízérzékelés eltéréseinek körülbelül 30 százalékáért felelősek az egyes emberek között. Az eredményekből az is kiderült, hogy azok, akik a természetes cukrokat kevéssé édesnek érzékelték, hasonlóan gyengének érezték a cukorpótlékok ízét is. Ez arra utal, hogy a természetes cukrok és a szintetikus édesítőszerek édes ízérzékelése közös útvonallal rendelkezhet.

Az új kutatás arra is kevés bizonyítékot talált, hogy a környezetünk, vagyis például az, hogy mennyi cukrot fogyasztunk gyermekkorunkban, befolyásolná az édes ízérzékelésünket.

 

forrás: noinetcafe.hu

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem