Tanskan parlamentti päätti tiistaina tiukoista pakolaislakien kiristyksistä selvällä enemmistöllä.

ULKOMAAT
CLAUS FISKER
Poliisi yritti pitää maahanmuuttoa vastustavia ja kannattavia mielenosoittajia erossa toisistaan Tanskan ja Saksan rajalla tammikuun 9. päivänä.
Poliisi yritti pitää maahanmuuttoa vastustavia ja kannattavia mielenosoittajia erossa toisistaan Tanskan ja Saksan rajalla tammikuun 9. päivänä.

Tanskan turvapaikkalainsäädännön kiristyksiä

 Poliisi voi takavarikoida turvapaikanhakijoiden omaisuuden 10 000 kruunua eli noin 1 340 euroa ylittäviltä osin. Tulijat saavat kuitenkin pitää vihkisormukset ja muut esineet, joilla on erityistä tunnearvoa.

 Turvapaikanhakijoille annettavia tukia pienennetään edelleen kymmenen prosenttia.

 Väliaikaisen suojantarpeen perusteella oleskeluluvan saaneet saavat mahdollisuuden perheenyhdistämiseen kolmen vuoden jälkeen entisen yhden vuoden sijaan.

  Pysyvän oleskeluluvan saaminen vaikeutuu ja väliaikaisten oleskelulupien kesto lyhenee.

  Kiintiöpakolaisten valintatapaa muutetaan siten, että näiden valmiudet integroitua Tanskaan otetaan vastaisuudessa huomioon.

 Turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia asua pakolaiskeskusten ulkopuolella itsenäisissä asumuksissa heikennetään.

 Perheenyhdistämistä ja pysyvää oleskelulupaa koskeville hakemuksille asetetaan hakemusmaksu.

TUKHOLMA. Tanskan parlamentti päätti tiistaina tiukoista pakolaislakien kiristyksistä selvällä enemmistöllä.

Vastaisuudessa Tanskan poliisi saa esimerkiksi käydä läpi turvapaikanhakijoiden omaisuuden ja takavarikoida yli 10 000 kruunun eli 1 340 euron ylittävät varat tulijoiden toimeentulon rahoittamiseksi. Lisäksi muun muassa perheenyhdistämisiä viivästytetään vuodesta kolmeen vuoteen ja pysyvien oleskelulupien saamista vaikeutetaan.

Parlamentti kävi laajaa kansainvälistä huomiota herättäneestä lakihankkeesta, ”laki 87:stä”, liki neljä tuntia kestäneen keskustelun. Lakiesityksen puolesta äänesti paikalla olleista Folketingetin jäsenistä 81 edustajaa ja sitä vastaan 27 edustajaa. Yksi äänesti tyhjää.

Esimerkiksi Euroopan neuvosto on esittänyt huolensa siitä, että Tanskan perheenyhdistämisiä koskevat kiristykset saattavat olla Euroopan ihmisoikeussopimuksien vastaisia. Oppositio vaati integraatioministeriInger Støjbergilta vastauksia asiaan.

Støjberg on jo aiemmin todennut julkisuudessa, että Tanska on valmis ottamaan tämän riskin. Tiistaina hän totesi, ettei lakiesitystä olisi esitelty, jollei hallitus olisi varma asiastaan.

”Olemme silti tietoisia, että liikumme sopimusten raja-alueilla”, hän sanoi.

Myös tanskalainen ihmisoikeusinstituutti Institut for Menneske Rettigheter katsoo, että laki on Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen. Se on kehottanuthallitusta luopumaan kiristyksistä.

Tanskan lakihanke on herättänyt poikkeuksellisen laajaa keskustelua ja arvostelua myös ulkomailla. Muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty ovat arvostelleet Tanskan lakien kiristyksiä. Kuluvalla viikolla tanskalaisministerit saivat selittää lakimuutoksia Euroopan parlamentin valiokuntakuulumisessa.

Hallitus joutui tekemään lakiin muutoksia, jotta sen taakse saataisiin parlamentin enemmistö. Se muun muassa kasvatti summaa, jonka turvapaikanhakijat saavat pitää itsellään. Lisäksi lopullinen laki sallii turvapaikanhakijoiden säilyttää vihkisormukset ja muut esineet, joilla on erityistä tunnearvoa.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen on kutsunut omaisuuden takavarikoinnin mahdollistavaa lakia Tanskan historian väärinymmärretyimmäksi laiksi. Hallitus on perustellut hanketta muun muassa sillä, etteivät tanskalaisetkaan voi saada toimeentulotukea, jos heillä on merkittävää omaa varallisuutta.

”Tanskan kaltaisessa yhteiskunnassa, jossa meillä on yhtäläiset oikeudet, on lähtökohtana, että ihmiset pitävät itsestään huolta, jos he siihen kykenevät. Apua saa, jos sitä tarvitsee”, sanoi Løkke Rasmussen hiljattain Berligsken mukaan.

Lakia tukivat hallituspuolue Venstren lisäksi, sosiaalidemokraatit ja Tanskan kansanpuolue sekä pienemmän porvaripuolueet konservatiivit ja liberaali liitto. Sitä vastustivat punaisen blokin radikaali venstre, sosialistinen kansanpuolue, yhtenäisyyslista ja alternativet.

CLAUS FISKER
Poliisi marssi maahanmuuttoa vastustavia ja kannattavia mielenosoittajia vastaan Tanskan ja Saksan rajalla.
Poliisi marssi maahanmuuttoa vastustavia ja kannattavia mielenosoittajia vastaan Tanskan ja Saksan rajalla.
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1453784435645