Norvégiától vásárolt újabb három F-16-os harci repülő érkezett az erdélyi Aranyosgyéresre

Norvégiától vásárolt újabb három F-16-os harci repülő érkezett meg csütörtökön az erdélyi aranyosgyéresi (Campia Turzii) 71-es számú „Emanoil Ionescu” légitámaszpontra – közölte a román védelmi minisztérium (MAPN).

Ezzel 12-re emelkedett a két évvel ezelőtt kötött megállapodás alapján Norvégiától átvett harci repülők száma. Románia korábban Portugáliától vásárolt 17 darab használt F-16-ost, amelyek az ország délkeleti részén teljesítenek légtérvédelmi járőrszolgálatot.

Románia 2022 novemberében kötött 388 millió eurós, három évre szóló szerződést Norvégiával 32 darab használt, de harcképes F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról, amelyeket legalább tíz évig akarnak használni a NATO keleti szárnya légterének védelmére, amíg Románia áttér az ötödik generációs, F-35-ös harci repülőkre. A norvég F-16-osok átvétele a tervek szerint jövő év végéig fejeződik be – közölte a MAPN.

A tárca 2034-2040 között tervezi kivonni a szolgálatból az F-16-osokat, arra alapozva, hogy addig megkezdődik az áttérés az ötödik generációs harci repülőkre.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szeptemberben tájékoztatta a Kongresszust, hogy jóváhagyta 32 darab F-35-ös ötödik generációs harci repülőgép eladását Romániának az amerikai külföldi katonai értékesítési program (FMS) keretében. Miután mindkét ország törvényhozása jóváhagyja a beszerzést, román-amerikai kormányközi szerződésben rögzítik az adásvétel paramétereit.

Az F-35-ös harci repülők megvásárlása Románia eddigi legnagyobb katonai beszerzése lesz, amely – a működtetésükhöz szükséges logisztikai csomaggal, kiképzési programmal, szimulátorokkal, valamint levegő-levegő és levegő-föld rakétákkal együtt – a MAPN becslése szerint 6,5 milliárd dollárba fog kerülni.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőMeglepő körben talált támogatókat Donald Trump – hanganyag
KövetkezőTörökország megtorlásba kezdett az ankarai terrortámadás után
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza