Uniós jogi kötelezettségünk teljesítése érdekében szükséges megalkotnunk a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum meghatározott szabályait 2024. november 15-ig.

2024. szeptember 26-án jelent meg társadalmi egyeztetésre a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által kiadott kormányrendelet-tervezet, amely a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum konzultációjára vonatkozó részletes szabályokat határozza meg.  A rendeletet az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló, 2022. október 19-i (EU) 2022/2041 európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetése [az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló, 2022. október 19-i (EU) 2022/2041 európai parlamenti és tanácsi irányelv 5. cikk (6)] hívta életre, 2024. november 15-ig szabva meg a jogalkotási kötelezettség teljesítését.  

Az Irányelv előírja, hogy a tagállamoknak egy vagy több konzultatív szervet kell kijelölniük vagy létrehozniuk, amelyek tanácsot adnak az illetékes hatóságoknak a jogszabályban meghatározott minimálbérekkel kapcsolatos kérdésekben, és biztosítják az említett szervek operatív működését.  A kormányrendelet tervezete 2024. október 4-éig véleményezhető.

Az országos érdekegyeztetési fórum összetétele

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) már 2024. május 11. napjával akként módosult, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum összegének és hatályának Kormány általi megállapítását a Kormány által kijelölt fórumban folytatott konzultáció kell megelőzze, és felhatalmazást kapott a Kormány, hogy a konzultációra kijelölt fórumot és a konzultációra vonatkozó szabályokat rendeletben állapítsa meg [Mt. 153. § (1), (5) bekezdés].  
Ennek megfelelően a rendelettervezet a minimálbérrel és garantált bérminimummal kapcsolatos kérdésekben tanácsadási jogkörrel rendelkező konzultatív fórumként a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) jelöli ki. A VKF egy olyan egyeztető, szervezői fórum, ahol a Kormány, a munkavállalók képviselői és a munkáltatók képviseltetik magukat, és célja ezen három oldal folyamatos konzultációja a magyar munkavállalókat érintő ügyekben. Ezt a rendelettervezet is rögzíti, miszerint a VKF a minimálbérrel, garantált bérminimummal kapcsolatos jogkörén felül az országos szintű érdekegyeztetés fóruma. Egyértelműsíti a rendelet tervezete, hogy a VKF tevékenysége a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács feladat- és hatáskörét nem érinti. Utóbbi szervben ugyancsak le kell folytatni konzultációt a minimálbérrel és garantált bérminimummal kapcsolatban.  A VKF működésének feltételeit a Kormány a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) útján biztosítja.
A Kormány képviselője, valamint a résztvevő országos munkáltatói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetek képviselői között 2012. február 22. napján létrejött egy megállapodás, a VKF létrehozásáról és ügyrendjének megállapításáról (a továbbiakban: Ügyrend), amelyre a rendelet tervezete is több esetben hivatkozik. Így kimondja a tervezet, hogy a VKF-ben a Kormány az Ügyrendben meghatározott országos munkáltatói érdekképviseleti szervezetek és országos munkavállalói érdekképviseleti szervezetek képviselőivel egyeztet.  A VKF tagjai az Ügyrendben maguk határozzák meg a VKF szervezetét, működésének rendjét.

A VKF hatásköre

A VKF a hatáskörébe tartozó ügyekben:
a) konzultációt folytat a foglalkoztatáspolitikai, munkaerőpiaci és a jövedelmek alakulásával kapcsolatos kormányzati szabályozási koncepciók, programtervek, ideértve az adó- és járulékrendszer alakításával kapcsolatos kérdésben,
b) konzultál a munkavállalók jövedelmét befolyásoló tervezett kormányzati intézkedésekről, ideértve a minimálbér és a garantált bérminimum összegének meghatározását és aktualizálását, valamint bérajánlás elfogadását,
c) konzultál a minimálbér és a garantált bérminimum megfelelőségéről,
d) konzultál, véleményt nyilvánít a miniszter által megküldött munkajogi, munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési jogszabályok tervezeteiről,
e) konzultál a munkaügyi kapcsolatok rendszeréről,
f) konzultál a munkavégzéshez kapcsolódó, illetve a munkavégzés alapján járó pénzbeli ellátásokra vonatkozó jogszabályok tervezeteiről és a tervezett kormányzati intézkedésekről,
g) véleményezi a miniszter által megküldött, a vállalkozások alapítását, működését és megszűnését érintő jogszabályok tervezeteit,
h) konzultál a munkaadók és munkavállalók gazdasági vagy szociális helyzetét közvetlenül érintő kérdésekben.

A tagok a VKF hatáskörébe tartozó ügyekben a vélemény-nyilvánítás és konzultáció mellett tanácsadási jogkörrel álláspontot alakíthatnak ki, ajánlást, cselekvési tervet, illetve megállapodást fogadhatnak el.

A VKF-ben a döntéshez, illetve megállapodás létrejöttéhez a munkáltatói és munkavállalói tagszervezetek képviselőinek oldalankénti többségi egyetértő döntése, valamint a Kormány képviselőjének egyetértő döntése szükséges.

A minimálbér és a garantált bérminimum konzultációjára vonatkozó szabályok

A miniszter minden év szeptember 30. napjáig kezdeményezi a VKF Monitoring Bizottság következő évi minimálbérrel és garantált bérminimummal kapcsolatos konzultációjára irányuló első ülésének megtartását, és egyidejűleg az alábbi, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó makrogazdasági adatokat küldi meg a VKF tagjai részére a rendelkezésre álló részletezettség szerint:

  • keresetek, bérek,
  • infláció,
  • foglalkoztatás,
  • GDP,
  • termelékenység.

Az első ülést legkésőbb minden év október 15. napjáig meg kell tartani.  A tagok törekednek arra, hogy a következő évi minimálbérrel és garantált bérminimummal kapcsolatos konzultációt – a szükséges számú ülés megtartásával – minden év december 1. napjáig – megállapodással – lezárják. Ezen határidő túllépése esetén a konzultáció lezárására a megállapodás létrejöttének időpontjában kerül sor.
A VKF a minimálbér és a garantált bérminimum összegét naptári évente, az elfogadásra vonatkozó szabályok szerint felülvizsgálja. Sor kerülhet azonban az évközi felülvizsgálatra a VKF-ben tagként eljáró országos munkáltatói érdekképviseletek többségi egyetértő döntése, az országos munkavállalói tagszervezetek képviselőinek többségi egyetértő döntése, valamint a Kormány képviselőjének egyetértő döntése esetén is. Felülvizsgálat esetén a miniszter biztosítja a konzultációhoz szükséges, rendelkezésre álló makrogazdasági adatokat. Amennyiben a naptári éven belüli felülvizsgálat eredményeképpen a VKF emelésről dönt, a minimálbér és a garantált bérminimum emelt összegét és hatályba lépésének időpontját a Kormány a megállapodást követő 30 napon belül rendeletben állapítja meg.

A minimálbér és a garantált bérminimum meghatározásakor érvényesítendő szempontok

A minimálbér és a garantált bérminimum összegének megfelelőségét a következő célok figyelembevételével kell meghatározni: a tisztességes életszínvonal elérése, a dolgozói szegénység csökkentése, a társadalmi kohézió és a felfelé irányuló társadalmi konvergencia előmozdítása, valamint a nemek közötti bérszakadék csökkentése. Továbbá az összeg és a hatály megállapításakor az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  • az Mt. 153. § (3) bekezdése szerinti szempontok, azaz a munkakör ellátásához szükséges követelmények, a nemzeti munkaerőpiac jellemzői, a nemzetgazdaság helyzete, az egyes nemzetgazdasági ágazatok és az egyes földrajzi területek munkaerőpiaci sajátosságai,
  • a jogszabályban meghatározott minimálbérek vásárlóereje, figyelembe véve a megélhetési költségeket,
  • a bérek általános szintje és eloszlása,
  • a bérek növekedési rátája,
  • a nemzeti termelékenység hosszú távú szintjei és alakulása.

A minimálbér és a garantált bérminimum megfelelőségére vonatkozó értékeléshez használt indikatív referenciaérték, amelynek elérésére törekedni kell, a Központi Statisztikai Hivatal által a megelőző egy év rendelkezésre álló adatai alapján számított rendszeres bruttó átlagkereset 50 százaléka. Tehát nem a bruttó átlagkereset, hanem a rendszeres bruttó kereset 50%-át kell elérnie a minimálbérnek (utóbbi alacsonyabb, mert nincsenek benne a prémiumok és egyszeri juttatások), és nem is az adott évi, hanem az előző évi rendszeres átlagbérhez kell hasonlítani.
A tervezet szerint a kormányrendelet a kihirdetését követő napon lépne hatályba. A fent vázolt szabályok azonban még nem a végleges tartalmat jelentik.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőMegszerezte első három pontját a Fradi az Európa-liga főtábláján
KövetkezőNemzeti konzultáció: a migrációról is véleményt mondhatunk
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza