Az elmúlt években egyre többen kényszerültek karrierváltásra, s próbáltak elsajátítani olyan szakmát, amelyre várhatóan mindig szükség lesz. A különféle politikai, gazdasági és egyéb körülmények miatt sokan veszítették el az állásukat átmenetileg vagy tartósan, és még többen vannak, akiknek a munkahelye és megélhetése bizonytalanná vált.

Ha Te is hasonló helyzetben vagy, vagy csak váltanál, és szeretnél valami újat tanulni, akkor megmutatjuk, melyek azok a szakmák, amelyeknek van jövője, és amelyeket érdemes megszerezni.

A munkaerő-piaci helyzet rengeteget változott már az elmúlt néhány évtizedben is, de az utolsó bő két évben éleződtek ki igazán a problémák. Már a koronavírus járvány berobbanása is fenekestől felforgatta a munkaerőpiacot, és rengetegen maradtak munka nélkül, aztán, amikor már úgy tűnt, hogy kilábalunk a Covid-19 járvány okozta válsághelyzetből, jött az orosz-ukrán háború, az infláció, a rezsiár-emelkedés és a KATA megszűnése.

A krízis elmélyült, a bizonytalanság fokozódott, mivel rengeteg cég került válságba, vagy húzta le végleg a rolót.

Ne feledjük el azonban, hogy mindig is voltak, s lesznek is hasonló helyzetek, amelyeket túl lehet élni, viszont rugalmasság mindenképpen kell hozzá.

A bizonytalanságból is van kiút, és a munkaerő-piaci esélyeidet is tudod növelni – például azzal, ha elsajátítasz egy olyan szakmát, amelyre gazdasági és politikai körülményektől függetlenül mindig szükség lesz.

Azoknak a szakmáknak van jövője, amelyekből jelenleg hiány van, s amelyeket várhatóan nem tudnak belátható időn belül automatizálni.

Ezeket a foglalkozásokat akkor is érdemes elsajátítani, ha éppen biztonságban érzed magad a munkahelyeden, de szívesen tanulnál valami újat, hiszen, ha már beülsz újra az iskolapadba, akkor olyan tanfolyamba érdemes belevágni, amellyel szükség esetén új, jól fizető állást is találhatsz magadnak.

Szakmák, amelyeket érdemes tanulni

Webfejlesztő tanfolyam, webfejlesztés – a szakma, amelynek jövője van

Az informatika nem véletlenül vonz annyi tanulni és dolgozni vágyót, hiszen a munkaerőpiacon egyre nagyobb a kereslet azokra a szakemberekre, akik használható tudással és tapasztalattal rendelkeznek IT területen.

A webfejlesztő tanfolyam elvégzésével – és némi nyelvtudással – bárhol a világban elhelyezkedhetsz, de Magyarországon is kedvedre válogathatsz a jól fizető munkalehetőségek közül.

4 szakma (3)
4 szakma (3)

A képzésben résztvevőnek az alábbi tudással és gyakorlati készségekkel kell rendelkeznie a képzés kezdetekor:

  • magabiztos programozási alapismeretek legalább egy magasszintű programozási nyelven (pl. C#, Java, C++):
  • alapszintű objektumorientált programozási ismeretek (OOP) és azok alkalmazása
  • HTML5 alapismeretek és azok alkalmazása
  • CSS3 alapismeretek és azok alkalmazása
  • JavaScript alapismeretek és azok alkalmazása
  • Adatbázis-kezelési, illetve SQL alapismeretek, és azok alkalmazása.

Ezen ismeretek birtokában jelentkezhetsz a 400 órás online tanfolyamra, ahol elmélyítheted meglévő tudásodat, közelebbről megismerkedhetsz a különféle programozási nyelvekkel, és mire megszerzed a tanúsítványt, képessé válsz arra, hogy különféle cégek számára profi módon végezz el webfejlesztési feladatokat.

Ha ezt a pályát választod, munkádat garantáltan mindig fontosnak és hasznosnak fogod érezni, hiszen a weboldalak ma egyfajta névjegykártyaként funkcionálnak a cégek számára, s többek között a Te munkádon fog múlni, hogy az adott vállalat mennyire tud a honlapja által megnyerő képet kialakítani magáról.

Ahhoz is érteni fogsz, hogy ne csupán jól működjenek az általad létrehozott holnapok, hanem ránézésre is igényesek és esztétikusak legyenek, így munkáddal minden weboldallal kapcsolatos igényt magas szinten ki tudsz majd elégíteni.

Állatorvosi asszisztens képzés – ha nemcsak szakmára, de hivatásra is vágysz

Imádod az állatokat, és legszívesebben egész nap velük foglalkoznál? Az állatorvosi asszisztens tanfolyam elvégzésével ez a vágyad teljesülhet, hiszen munkáddal állatok meggyógyításában, egészségük megőrzésében fogsz segíteni gazdáiknak és a felsőfokú (egyetemi) végzettséggel rendelkező állatorvosnak, akinek az irányítása mellett végzed majd a munkádat. 

Bármi történik a világban, rád mindig szükség lesz, hiszen az (állat)egészségügynek – gazdasági és politikai körülményektől függetlenül – mindig működnie kell, s mindig szükség lesz olyan szakemberekre, akik megfelelő állat-egészségügyi ismeretek birtokában közreműködnek a betegvizsgálat és -ellátás, az operációk, a szűrővizsgálatok, a járványvédelmi és egyéb feladatok végrehajtásában.

4 szakma
4 szakma

Továbbá beadják a szükséges gyógyszereket, munkájukkal hozzájárulnak a műtét vagy kezelés utáni gyors felépüléshez, figyelemmel kísérik a gyógyulás folyamatát, és felismerik azokat a tüneteket, amelyek állatorvosi beavatkozást igényelnek. 

Ha ezt a szakmát választod, nemcsak egy állást, hanem egy hivatást is szerezhetsz, munkádat a társadalom megbecsüli és fontosnak tartja majd, hiszen az állatorvosi asszisztensként beteg állatok életének megmentésében fogsz részt venni.

Fotográfus – egy szakma, amely nem megy ki a divatból

A közösségi média és a stock fotó oldalak virágkorában, amikor a magánszemélyek és a cégek is próbálnak kitűnni a tömegből, felértékelődik a jó minőségű, kreatív fényképek értéke.

Akár privát-, akár marketing célok elérésére használják fel a képeket, fontos, hogy megfeleljenek a megrendelő elvárásainak.

Ha elvégzed a kreatív fotográfus tanfolyamot, a fényképezés minden területén képes leszel helytállni, és magas minőségben alkotni – legyen szó termékfotózásról, esküvői, családi, állat- vagy kismamafotózásról vagy bármilyen más kategóriáról.

Rengeteg típusú megbízást kaphatsz, és nagyon sokféle emberrel fogsz a munkád során találkozni, így mindennapjaid színesek, változatosak lesznek, s mindig lesz lehetőséged arra, hogy kiéld a kreativitásodat.

Azt is Te döntöd majd el, hogy a fotográfus képzés elvégzése után önálló stúdiót nyitsz, elkötelezed magad egy cég mellett, vagy szabadúszóként fogsz dolgozni.

A kreatív fotózás olyan szakma, amelynek van jövője, s amelyet érdemes profi szinten elsajátítani, hiszen szuper képekre és jó szakemberekre mindig is lesz igény.

Bér- és társadalombiztosítási ügyintéző – akikre minden cégnél szükség van

Ha körülnézel álláskereső portálokon, látni fogod, hogy folyamatosan és sok cég keres bérszámfejtő munkatársat.

Bár egyre jobb szoftverek segítik ezen a területen is a szakemberek munkáját, ez is egy olyan feladatkör, amelyet soha nem lehet majd a gépekre bízni – mindig szükség lesz olyan kollégára, aki eligazodik a bérszámfejtő programokon, kezelni tudja a TB-vel kapcsolatos dokumentációt, s akinek a munkája eredményeként a vállalat valamennyi munkatársa megkapja a havi munkabérét s az őt megillető kedvezményeket.

A bér- és társadalombiztosítási ügyintéző tanfolyam elvégzésével bármilyen cégnél elhelyezkedhetsz, hiszen a kollégák munkabérének elszámolását minden vállalatnak meg kell oldani, s a legtöbb helyen emiatt teljes munkaidőben alkalmaznak bér- és társadalombiztosítási ügyintéző(ke)t.

Képes leszel elvégezni a bérszámfejtési feladatokat, vezetni a különféle nyilvántartásokat. Ismerni fogod a releváns jogszabályi környezetet, tájékoztatni tudod az érintetteket a pénzbeli ellátásokra, családtámogatási ellátásokra való jogosultsági feltételekről és az igénylés módjáról.

Bevallási, bejelentési és adatszolgáltatási feladatokat is el tudsz majd látni, információkat tudsz adni a munkavállalóknak az érvényesíthető kedvezményekről, pótszabadságról.

4 szakma (2)
4 szakma (2)

Ha ezt a szakmát választod, fontos, hogy precíz, szabálykövető típus légy, aki nem riad vissza a dokumentumok kezelésétől, és otthonosan mozog a számok világában.

Akármelyik képzést választod, csakis nyerhetsz vele, hiszen nem véletlenül halljuk annyiszor, hogy mindig „érdemes több lábon állni”. S ha már tanulásba vágod a fejszédet, válassz olyan szakmát, amellyel mindig el tudsz helyezkedni, amelyre mindig szükség lesz.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőElvitték minden idők legnagyobb magyar lottónyereményét
KövetkezőEz a demencia kevésbé ismert, korai jele, amire reggel kell figyelned!
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza