A mellrák napjainkban Magyarországon még mindig az egyik vezető daganatos halálok a nők körében annak ellenére, hogy ma már a korszerű – mammográfiai és ultrahangos – szűrővizsgálatoknak köszönhetően egyre korábbi stádiumban kiszűrhető a betegség.

Az AVON szépségipari vállalatként 1998-ban kezdte meg emlőrák elleni küzdelmét. Legfontosabb céljuknak ma is azt tekintik, hogy nők millióinak hívják fel a figyelmét a betegség tüneteire, a mellönvizsgálat lépéseire, a szűrővizsgálatokon való részvétel jelentőségére. Kósa Anitával, az AVON Magyarország szóvivőjével beszélgettünk arról, hogy milyen eszközökkel segíti a vállalat jelenleg a mellrák elleni küzdelmet, és milyen távlati tervei vannak a jövőben.

AVON: 26 éve a mellrák ellen

A mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében világszerte, 2022-ben 2,3 millió új esetet diagnosztizáltak, és 670 ezer haláleset történt globálisan. A rendszeres mellvizsgálat kulcsszerepet játszik a mellrák korai felismerésében, ami növeli a sikeres kezelés és túlélés esélyeit.

A mellrák tünetei

Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, éppen ezért fontos a rendszeres önvizsgálat – és persze 45-65 éves kor között a kétévenkénti mammográfiai vizsgálat. Az alábbi tünetek észlelése esetén mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni:

Az emlő bőre – az ellenoldalihoz képest – duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik.

Behúzódott mellbimbó.

Behúzódás az emlő bőrén.

Tapintható csomó a mellben.

Tapintható csomó a hónaljban.

A mellbimbó véres váladékozása.

Ekcémának tűnő elváltozás a mellbimbón.

– Az AVON Magyarország emlőrák elleni küzdelme adománygyűjtő kitűzők értékesítésével kezdődött 1998-ban. Magyarországon elsősorban az adományozásra fókuszálunk, melyet Vásárlói és Tanácsadónői közösségünk hozzájárulásával tudunk megvalósítani, hiszen a katalógusban szereplő adománygyűjtő termékek teljes hasznát, a tanácsadók pénzbeli támogatását, illetve minden eladott termék után egy forintot egy donációs alapba helyezünk – tudjuk meg Kósa Anitától.

– Ebből a donációs alapból finanszírozzuk egyrészt a mellrák elleni küzdelmünkkel kapcsolatos figyelemfelhívó kampányainkat, amelyekkel a lakosság figyelmét szeretnénk a problémára irányítani: többek között hangsúlyozzuk a szűrések és az önvizsgálat fontosságát. Másrészt ebből az alapból valósulnak meg az adományaink is. Az AVON globális alapítványa az elmúlt évek során több mint 1,1 milliárd dollárt adományozott különböző mellrákkal foglalkozó szervezeteknek, alapítványoknak, kórházaknak

Mivel Magyarországon az AVON-nak nincs saját alapítványa, így civil szervezetekkel, alapítványokkal együttműködve igyekeznek az adományok legjobb helyét megtalálni. Ennek érdekében folyamatosan keresik azokat a saját területükön kiváló szakembereket, alapítványokat, egyesületeket, akikkel kölcsönösen támogathatják egymást, ennek eredményeképp adományaik megfelelő helyre kerülhetnek. Az elmúlt évek során adományokkal segítették többek között a Magyar Rákellenes Ligát, az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia Alapítványt, és ezenkívül évek óta szoros együttműködésben állnak az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvánnyal is. Ezenfelül pedig a mai napig több mint 35 orvosi berendezést vásároltak különböző kórházak számára.

GettyImages-1799926167

Fotó: yacobchuk / Getty Images Hungary

A mellönvizsgálat szerepe

– Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvánnyal 2017-ben indítottuk közösen útjára a Mellünk Egészségéért edukációs programsorozatot. A kezdeményezés célja, hogy az egészséges életmódra nevelésben egyébként is oroszlánrészt vállaló szakemberek, az egészségügyi dolgozók, védőnők, háziorvosi asszisztensek és egészségnevelők olyan pluszismeretekre, illetve gyakorlati példákon keresztül extra tudásra tegyenek szert, amelyek segítségével hatékonyabban hívhatják fel a nők és fiatal lányok figyelmét a mell helyes önvizsgálatára, a mammográfiai szűrések fontosságára és az emlőrák veszélyeire. Az együttműködés keretén belül az elmúlt évek során továbbképzésen közel 1200 egészségügyi szakember vett részt – tudjuk meg Kósa Anitától.

Hiánypótló kezdeményezésként, 2023-ban az AVON már második alkalommal hirdette meg mellmulázs-pályázatát. A mellmulázs egy olyan – látványra és tapintásra is – női mellre emlékeztető eszköz, mellyel a védőnők és egészségnevelők könnyebben tudják bemutatni a mellönvizsgálat helyes lépéseit. 2022-ben és 2023-ban is húsz-húsz ilyen eszközzel támogatták a magyar szakemberek munkáját országszerte.

Fuss MELLettünk október 6-án

– Szintén hatalmas büszkeség, hogy együtt rendezzük meg Túróczi Réka hobbitriatlonistával és edzővel közösen a Fuss MELLettünk közösségi futást, amely során igyekszünk felhívni a figyelmet a mellrákra, az önvizsgálat és a szűrések fontosságára. Idén is várunk majd mindenkit sok szeretettel az eseményre október 6-án, hogy közösen emlékeztessünk mindenkit erre a fontos ügyre.

GettyImages-1342077649

Fotó: Pornchai Soda / Getty Images Hungary

Jövőbeli tervek

Az AVON természetesen a jövőben is folytatni szeretné munkáját, mellyel a mellrákszűrések és az emlőönvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet. Továbbra is ösztönzik Tanácsadóikat és Vásárlóikat, hogy részt vegyenek figyelemfelhívó aktivitásaikban, és munkájukon, valamint vásárlásaikon keresztül támogassák az adományalap növekedését.

– Mindezek mellett folytatjuk az egészségügyi intézmények és kórházak adományokon keresztüli fejlesztését és támogatását, valamint igyekszünk minél sokoldalúbb és izgalmasabb kampányokkal felhívni mindenki figyelmét arra, hogy havonta 5 perc mellönvizsgálattal, valamint a szűrővizsgálatokon való részvétellel akár az életünket is megmenthetjük – mondja Kósa Anita.

Ismerd meg az AVON mellrák elleni harcát!

Fedezd fel, hogyan támogatjuk az AVON-nál, az emlőrák elleni küzdelmet figyelemfelhívó kampányokkal és kórházi adományokkal. Adománygyűjtő termékeink bevételéből és minden eladott termékünk után 1 Ft-tal járulunk hozzá az emlőrák elleni küzdelemhez és a kapcsolati erőszak megfékezéséhez. Minden adomány hatalmas változást hozhat azok életében, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Promóció

AVON a nőkért – világszerte

Az AVON hisz abban, hogy a jótetteknek óriási ereje van. A szépségipari vállalat már több mint 137 éve hoz pozitív változást a nők életébe. A vállalat úgy gondolja, hogy felelőssége támogatni a nők fejlődését életük minden területén – különösen az egészségük tekintetében.

– Az AVON globális alapítványa, az AVON a Nőkért Alapítvány a világ legnagyobb nőket támogató vállalati összefogása, amely 1955 óta dolgozik a nők életkörülményeinek javításán. Napjainkig több mint 1,1 milliárd dollárt adományozott 50 ország különböző nőket érintő programjai számára, elsősorban a mellrák elleni küzdelem és a kapcsolati erőszak elleni harc támogatására.

Az emlőrákra figyelmeztető 6 korai jel: sokan elsiklanak felettük

Ezek a jelek emlőrákra figyelmeztethetnek, érdemes odafigyelni rájuk.

Mellrák korai tünetei

Az emlőrák különböző tünetekkel jelentkezhet, de bizonyos esetekben akár tünetmentesen is jelen lehet. 

A cikkben részletezésre kerülnek a mellrákra figyelmeztető korai jelek – ezeket nem szabad félvállról venni. 

A mellrák korai tünetei

Magyarországon a nők 7-10%-ánál diagnosztizálnak mellrákot, a középkor elérése után már gyakoribb a kialakulása, mert a menopauza alatt végbemenő hormonális átalakulások is növelik a kockázatát. Főleg azok körében, akik túlsúlyosak, vagy akik későn lépnek a változókorba. Évente ajánlott mammográfiai szűrővizsgálatra menni 45 éves kor felett, amely által még időben észre lehet venni a kóros elváltozást, de bizonyos tünetek is utalhatnak a problémára már korai stádiumban is. 

GettyImages-636265438

Fotó: Anetlanda / Getty Images Hungary

Nem múló csomó a mellben vagy a hónaljban: ez gyakran az emlőrák első tünete. A mammográfiás vizsgálat már jóval azelőtt kimutathatja, hogy tapinthatóvá válik. 

Duzzanat a hónaljban vagy a kulcscsont közelében: ez jelentheti azt, hogy a mellrák átterjedt a nyirokcsomókra. A duzzanat már a csomó előtt jelentkezhet, mindenképpen érdemes a kezelőorvost tájékoztatnia annak, aki ilyet tapasztal.

Fájdalom és érzékenység: a csomók általában nem fájnak, de némelyik kellemetlen érzést okozhat. 

Lapos folt vagy besüllyedés a mellen: ezt olyan daganatok okozhatják, amik nem tapinthatók ki. 

Mellelváltozások: a mell méretének, kontúrjának, textúrájának vagy a melltájéki testhő változása.

Változások a mellbimbóban: befelé fordulás, narancsbőr megjelenése, égő érzés, viszketés, sebesedés. Szokatlan mellbimbóváladék, ami lehet átlátszó, véres vagy más színű.

Ugyan a mellben lévő csomók a leggyakoribb tünetei, általában nem rákos daganat okozza őket. A hátterében állhat fibroadenoma, az emlő jóindulatú daganata, ami sima, kerek csomókban mutatkozik meg, nem fájdalmas és lehet mozgatni is.

Ezenkívül fibrocisztás változások is okozhatják, azaz ciszták, melyek érzékenyek és fájdalmasak is lehetnek. A mellfertőzések szintén csomók formájában is jelentkezhetnek, szülés után előfordulhatnak kisebb tályogok. Az eltömődött tejmirigyek, hegesedéssel járó sérülések is okozhatnak csomókat. De látatlanban nem lehet megállapítani a kiváltó okokat, mindenképp érdemes beszélni a kezelőorvossal annak, aki bármilyen csomót észlel a mellében vagy a hónaljában, és a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni, ha fertőzésre utaló jelek, például bőrpír, duzzanat vagy váladékozás is jelentkezik.

Az önvizsgálat és a mellrákot felismerő applikációk is segíthetnek abban, hogy még időben kiderüljön a probléma. Előbbit a menstruáció után két-három nappal érdemes elvégezni, a mellbimbó körüli részeket, a mell alsó részét és a hónaljat is érdemes áttapogatni, ehhez a Semmelweis Egyetem fentebb látható oktatóvideója ad instrukciókat. 

Olvass tovább: napi 45 perc, és megelőzhető a mellrák kialakulása

Kevesen tudják, hogy a mozgásszegény életmódnak hatalmas szerepe lehet a daganatos megbetegedések kialakulásában.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu

ElőzőKoronavírus: négy vármegye már a piros tartományba ugrott – térkép
KövetkezőAz ősz slágere: A házi sütőtökpüré!
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza