A Sudeck szindróma

A Sudeck szindróma (másik nevén: komplex regionális fájdalomszindróma, angol rövidítéssel CRPS) egy krónikus fájdalomfajta, amely általában a karokon és a lábakon okoz tartós, kínzó fájdalmat.

A betegség legtöbbször egy sérülés, műtét, szívroham vagy agyvérzés (stroke) után alakul ki szövődményként. Gyakori jellemzője, hogy a szövődményes fájdalom sokkal erősebb, mint amennyit a korábbi sérülés vagy betegség indokolna.

A Sudeck-szindróma egy viszonylag ritka betegség, amelyet az orvostudomány egyelőre nem ért pontosan, ezért kezelése is nagy szakértelmet igényel.

A betegség kezelését minden esetben szakorvosnak kell végeznie. A kezelés olyankor a leghatékonyabb, ha minél korábban szakértőhöz fordulnak vele.

Kellő odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel a tünetek sokszor jelentősen enyhíthetők vagy akár teljesen meg is szüntethetők.

A gyógyszeres kezelés csupán tüneti fájdalomcsillapítást biztosít, a fájdalom okát nem szünteti meg. Emiatt szükség van az okok megszüntetését célzó terápiás kezelésekre, amelyek tartósan képesek megszüntetni a fájdalmat.

Messze a leggyakoribb terápiás kezelés a gyógytorna, amely segít a fájdalomcsökkentésben lazítás, mozgékonyság-növelés és célzott erősítés segítségével.

Készen áll a gyógyulásra? Telefonáljon és béreljen vagy vásároljon BEMER készülékét!

Sudeck atrophia kezelhető a Bemer terápia mindennapos használatával! A BEMER képes javítani a mikrokeringést, ezzel pedig lehetővé teszi az érintett területek fájdalmának csökkentését és ezzel együtt a regenerációját is! Próbálja ki BEMER bérlés keretében a BEMER terápia hatását.

Sudeck

A Sudeck szindróma egy nehezen kezelhető betegség, amelyet akár otthonában is kezelhet. A BEMER hatékonyan képes kezelni a korai és a későbbi stádiumú Sudeck-szindrómát is. A Sudeck szindróma tünetei a következők:

  1. Egy gyakori jellemzője a betegségnek, hogy a lüktető fájdalmat érzünk a karokban és/vagy a lábakban. A lüktetés a szívritmushoz igazodik.
  2. Szintén gyakori a tartós égő fájdalom jelentkezése a karokban, kezekben, a lábakban vagy a lábfejekben.
  3. A betegség egy következménye a hidegre való extrém érzékenység, amelynek következtében erős fájdalom jelentkezik hideg hatására (leggyakrabban utcán, szélben). A hidegre való érzékenység mellett a gyengéd érintés is kiválthatja a tüneteket.
  4. Az érintett oldali kar vagy láb, amelyen a tünetek jelentkeznek, gyakran bedagad, megduzzad.
  5. A bőr hőmérsékletének ingadozása egy jellemző tünete a Sudeck-szindrómának. Ilyenkor a bőr hol hideg, hol izzad – ez jelentkezhet akár gyakori váltásokkal is.
  6. A fájdalmas karokon vagy a lábakon a bőr gyakran el is színeződik, ilyenkor elfehéredést, foltok megjelenését, bepirosodást vagy elkékülést is tapasztalhatunk.
  7. Gyakran az érintett végtagokon a bőr érzékennyé, vékonnyá vagy fényessé válik a betegség miatt.

A tünetek idővel váltakozhatnak és súlyosságuk egyénről egyénre változik.

Általában a fájdalom, a bedagadás, a bőrpír, a bőrhőmérséklet-változás és a hidegérzékenység a legelső tünetek.

A betegség előrehaladásával az érintett végtag kihűlhet és akár teljesen el is fehéredhet. Jelentkezhet a bőrszövet és a körmök elváltozása, izomgörcsök és izommerevség is. Ha már ilyen súlyos tünetek jelentkeznek, olyankor gyakran visszafordíthatatlan a károsodás – ilyenkor csak a gyógyszeres, tüneti kezelés segíthet, amellyel legfeljebb a tünetmentesség érhető el, de gyógyulás csak ritkán.

A Sudeck, vagyis a Komplex Regionális Fájdalom Szindróma egy további jellemzője, hogy időnként végtagok között is terjedhet, így például az egyik érintett karról vagy lábról átterjedhet a másikra. Ennek elkerülése érdekében fontos a kezdeti tünetekkel mihamarabb szakorvoshoz fordulni.

Jó hír, hogy egyeseknél a tünetek idővel önmaguktól is enyhülnek. Rossz hír, hogy ez ritka és leggyakrabban a tünetek kezelés hiányában tartósak és akár hónapokig vagy évekig is jelen lehetnek.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőSzínházkedvelők figyelem! RUSZT színházi fesztivál október 21. és 27. között Budapesten, a Ráday utcában…
KövetkezőKörömszabályozás utáni ápolás, a hosszan tartó eredményért
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza