Szerinte a köztársaság az ausztrál népen múlik..

III. Károly király azt mondta az antimonarchistáknak, hogy nem áll az útjába, ha Ausztrália le akarja váltani őt az államfői székben. Üzenete akkor hangzik el, amikor a király és a királynő történelmi látogatásra készülnek Down Underbe, amely a király „mély szeretetét és ragaszkodását” fogja hangsúlyozni az ország iránt – írj az Express.

Leválthatják III. Károly királyt

III. Károly, brit király, Fotó: AFP/Andy Buchanan

Az Ausztrál Köztársasági Mozgalom (ARM) levélben fordult a Buckingham-palotához, hogy találkozót kérjen a királlyal, amint az a jövő héten megérkezik a királyi körútjára.

A Buckingham-palota tisztviselői a király nevében válaszoltak és a következőket írták: „Biztosíthatom, hogy az ezzel kapcsolatos nézeteiket nagyon figyelmesen tudomásul vettük. Őfelsége, mint alkotmányos uralkodó, miniszterei tanácsai alapján cselekszik, és ezért az, hogy Ausztrália köztársasággá válik-e, az az ausztrál közvélemény döntése.”

A levélben azonban az ARM méltatta a királyi család „fontos hozzájárulását”, mondván, hogy sok ausztrál továbbra is „tisztelni fogja a brit monarchiát”.

Forrás

Hirmagazin.eu