Az öregedéssel sok minden megváltozik. Most nemcsak a fizikai erőnlétünkre, a testi és lelki egészségünkre kell gondolni, hanem arra is, hogy mi magunk is mennyit fejlődünk és változunk, mire elérjük az idősebb kort. Változhat az ízlésünk, az élethez és az élet dolgaihoz a hozzáállásunk. Még a házassággal kapcsolatos gondolataink is sokat változhatnak. Talán sokan azért is döntenek a válás mellett, mert képtelenek elviselni, ha a párjuk már mást akar, mást szeret, pedig a változás az élet velejárója. Mint ahogyan az életünk is formálódik a hosszú évek és évtizedek alatt, úgy az alvási ritmusunk is nagyon sok változáson megy keresztül. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

Idősebb korunkban az alvásnak nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is sokat változik. Csökken a REM-alvás mennyisége, hossza is, ami úgynevezett „töredezett alvást” eredményez.

Az életkor előrehaladtával az alvási idő is jelentősen csökken. Óránként akár 10 perccel is csökkenhet az alvásra fordított idő mennyisége.

A cirkadián ritmus hatással van a test működésére. Az agy szabályozza a cirkadián ritmust. Ahogy öregszünk, úgy ez a ritmus teljesen fel is borulhat, ami azt hozza magával, hogy egyre korábban álmosodunk el este, illetve reggelente egyre korábban ébredünk fel. Idősebb korra az is jellemző, hogy egyre kevésbé tudunk éjszakába nyúlóan fennmaradni.

Az alvási szokásokra az is hatással van, hogy idősebb korunkban gyógyszereket is szedünk, és olyan egészségi problémák is kialakulhatnak, amelyek szintén befolyással vannak az alvási szokásainkra. Ebbe a kategóriába tartozik például az oszteoartritisz, az olyan neurodegeneratív rendellenességek, mint amilyen az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór, a refluxbetegség vagy gyomorégés, amelyek elsősorban az esti étkezést követően jelentkeznek. Ide tartoznak még a szív- és tüdőbetegségek és az olyan mentális rendellenességek, mint amilyen a depresszió, a szorongás és az enyhébb hangulatingadozások.

Idősebb korban vizelési nehézségek is jelentkezhetnek, ami szintén megzavarja a nyugodt és normál alvási ritmust. Továbbá nagy gond szokott lenni az álmatlanság is, melynek hátterében sok minden állhat: betegség miatti fájdalom, mentális problémák, illetve az élettel, családdal kapcsolatos gondok.

Az étrendnek kulcsszerepe van az alvásban, az alvás pedig jelentősen meghatározza, hogy milyen egészségnek is örvendünk. Az étrend, az elfogyasztott táplálékok pozitívan és negatívan is hathatnak az alvásra.

Forrás

Hirmagazin.eu