• Nehéz manapság olyan szakmát találni, amelyet a digitalizáció biztosan nem fog nélkülözhetővé tenni, és amelyre gazdasági és politikai helyzettől és válságoktól függetlenül mindig szükség lesz. A munkavédelmi előadó szakma azonban pontosan ilyen: ezt a feladatkört soha nem fogja tudni egy gép elvégezni az ember helyett, és akármilyen körülmények alakulnak ki itthon és a nagyvilágban, ilyen szakemberekre mindig szükség lesz. Ha fontos számodra mások biztonsága, és ezért aktívan tenni is szeretnél, ismerd meg az online is elvégezhető munkavédelmi előadó tanfolyamot!
munkavédelmi előadó 2
munkavédelmi előadó

Ha elvégzed a munkavédelmi előadó tanfolyamot, te leszel az a szakember, aki a munkavédelmi törvény betartatásával gondoskodik az adott cég munkatársainak biztonságáról.

Így munkáddal tulajdonképpen a munkavállalók mentális és fizikai épségének megóvásáért, a balesetek elkerüléséért és az egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények kialakításáért tevékenykedsz majd a végzettség megszerzését követően.

A biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése minden munkaadó kötelezettsége, amelyet elsősorban az 1993. évi XCIII. törvény szabályoz.

Azt a munkáltatót, amely nem tesz eleget a törvényben meghatározott elvárásoknak, vagyis nem biztosítja a biztonságos munkavégzés tárgyi és személyi feltételeit, és nem tartja működése során szem előtt a munkahigiénére, a balesetvédelemre és a foglalkozás-egészségügyre vonatkozó kötelezettségeket, akár súlyos büntetésben is részesülhet.

Ezt érdemes tudni a munkavédelmi előadó szakmáról

Elhelyezkedési lehetőségek és munkakörülmények munkavédelmi előadóként

Munkavédelmi előadó szakemberként többféle módon működhetsz együtt a munkaadókkal, és végezheted a feladataidat.

Vannak olyan – általában nagyobb – cégek, amelyek kialakítanak egy munkavédelmi előadó munkakört, és akár teljes munkaidőben foglalkoztatnak munkavédelemért felelős kollégát vagy kollégákat annak érdekében, hogy a biztonságos munkavégzés feltételei folyamatosan biztosítva legyenek.

Általában a gyári, üzemi egységekkel is rendelkező vállalatok főállásban is alkalmaznak munkavédelemben jártas szakembert, hiszen ilyen munkakörnyezetben – a munka jellegénél fogva – gyakrabban és nagyobb eséllyel fordulhatnak elő balesetek, illetve foglalkozási megbetegedések, és a terület nagyobb és folyamatosabb odafigyelést kíván.

Olyan is előfordul, hogy a munkáltatók egy erre a területre specializálódott céget bíznak meg a munkavédelmi feladatok ellátásával, tehát arra is lehetőséged van, hogy a szakma megszerzését követően egy ilyen vállalatnál helyezkedj el.

A harmadik alternatíva az önfoglalkoztatás, vagyis, hogy vállalkozóként látsz el munkavédelmi előadó feladatokat.

Akármelyik opciót választod, nem kell attól tartanod, hogy a tanfolyam elvégzése után nem lesz munkád, hiszen jelenleg munkaerőhiány van ezen a területen.

Mivel foglalkozik a munkavédelmi előadó?

Munkavédelmi előadóként fontos szereped lesz abban, hogy csökkentsd a munkahelyi és a munkavégzéssel összefüggő (például úti-) balesetek és foglalkozási megbetegedések számát, illetve kialakulásuk esélyét minimalizáld, és javítsd a munkakörülményeket.

Tevékenységednek köszönhetően javulni fog a munkavállalók munkavégző képessége, és ezáltal a termelékenység is.

Mindennapjaid során a munkavédelmi követelmények ismertetése és érvényesítése lesz a legfontosabb feladatod.

Vagyis munkavédelmi oktatás keretében ismerteted a belépő munkavállalókkal a munkavédelmi előírásokat, amelyeket mindenki számára kötelező betartani.

Majd évente egyszer, ismétlő oktatásra is sor kerül, amelyen a cég valamennyi dolgozójának kötelezően részt kell vennie, és a részvételt aláírásával igazolnia kell. 

Ezzel párhuzamosan folyamatosan monitorozod a munkavégzés során fellépő veszélyeket, értékeled a lehetséges kockázati tényezőket, illetve megoldást keresel azokra. 

Beszerzed a munkavégzéshez szükséges védőfelszerelést, munkaruházatot, és közreműködsz az eszközök karbantartásának, leselejtezésének, az új technológiák kiválasztásának és megrendelésének, illetve üzembe helyezésének folyamataiban.

Továbbá folyamatosan ellenőrzöd a gépek rendeltetésszerű használatát és a munkavédelmi, illetve higiéniai előírások betartását.

Minden körülmények között szem előtt tartod a munkavállalók mentális és fizikai egészségének megóvását, ugyanakkor a cég tevékenységi körét és érdekeit is.

A munkád során dokumentációkat készítesz, nyomon követed a jogszabályi háttér (jogszabályok és szabványok) esetleges változásait, és tartod a kapcsolatot a munkavédelmi hatósággal, a foglalkozás-egészségügyért felelős szakemberekkel és más munkavédelmi képviselőkkel.

Mit érdemes tudni a munkavédelmi előadó képzésről?

Kinek ajánljuk a munkavédelmi előadó tanfolyamot?

Ha rendelkezel legalább középfokú végzettséggel (érettségi bizonyítvánnyal), és felelősségtudó, határozott személyiséged van, a munkavédelmi előadó képzés ideális lehet számodra.

Fontos az is, hogy képes légy folyamatosan fejlődni és tanulni, hiszen a technológia és a munkavédelem jogi szabályozása időről időre változik, és munkád során ezt nyomon kell követned.

Jó, ha nem ijedsz meg a jogi nyelvezettől, hiszen a képzés alatt megismerkedsz a munkavédelem jogi szabályozásával, majd munkádat is törvények és szabványok előírásai alapján, azokat felhasználva fogod végezni

Mit nyújt számodra a képzés?

Megismerkedsz a munkavédelmi jogszabályokkal, képet kapsz a munkáltató és a munkavállaló jogairól és kötelezettségeiről, illetve a velük szemben támasztott minőségügyi elvárásokról.

Megtudod, mit jelent az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkahely és munkakörnyezet, amelynek kialakításában a képzés végére te magad is részt tudsz venni.

Megismered a foglalkozás-egészségügyi szakemberek és a munkabiztonsági szakemberek foglalkoztatására vonatkozó előírásokat és a legfontosabb feladatköreiket.

Betekintést nyersz a kockázatkezelés és kockázatelemzés alapelveibe, és naprakész tudással rendelkezel majd a legtöbbet használt és a legmodernebb védőeszközökről és -felszerelésekről.

Ha szívesen dolgoznál azért, hogy mások biztonságát, mentális és fizikai épségét biztosítsd, jelentkezz az országosan elérhető vagy az online munkavédelmi előadó képzésünkre!

Forrás