Remélem, az Európai Parlament jobbközép pártjai egyesíteni tudják erőiket, hogy megállítsák az ökofanatikusok és a balosok elképzeléseit

– mondja Matteo Salvini. Olaszország miniszterelnök-helyettesét a migrációellenes küzdelemről, a Patrióták Európáért frakcióról és hazánk békemissziójáról is kérdeztük exkluzív interjúnkban.

Az interjút a Mandiner készítette

A palermói ügyészség hat év börtönt kért önre emberkereskedelem és hivatali cselekmény megtagadása miatt, az Európai Unió Bírósága pedig kemény bírságot szabott ki Magyarországra migrációellenes politikája miatt. Hogy lehet megvédeni Európát az illegális bevándorlástól, ha illegalizálják a határvédelmet?
Ez a kérdés bennem is felmerül. Hat év börtön fenyeget azért, mert megvédtem az olasz határokat, tulajdonképpen egész Európa határait, Ilaria Salis előtt pedig öt év EP-képviselőség áll. Szeretném világossá tenni, hogy 

sosem adom fel. Patrióta barátainkkal együtt elkötelezett vagyok amellett, hogy megváltoztassuk Európát.

A Patrióták Európáért annak ellenére cordon sanitaire mögött ragadt, hogy az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója. Van ereje a Patriótáknak ahhoz, hogy változtasson az európai politika irányán?
Remélem, hogy az Európai Parlament jobbközép pártjai egyesíteni tudják erőiket, hogy megállítsák az ökofanatikusok és a balosok elképzeléseit. Aki azt gondolja, hogy ebből ki lehet zárni a Patriótákat, mert esetleg kényelmetlennek tartja, az kapitális hibát követ el, ráadásul európai polgárok millióinak szavazatát tiporja lábbal.

Migrants Landing In Messina, Italy
Fotó: REUTERS / GABRIELE MARICCHIOLO

Miért nem sikerült az európai jobboldalnak a májusban felmerülő Le Pen–Meloni-paktum mentén egyesülnie vagy európai jobbközepet alkotnia, miként ön javasolta? Lát lehetőséget egy a mostaninál szorosabb együttműködésre?
Mi ehhez rendelkezésre állunk, nincs veszve semmi.

Az európai gazdaságpolitika Draghi-jelentés által is érintett változásainak tükrében miket tart a legfontosabb lépéseknek a gazdasági versenyképesség visszanyeréséhez?
Európa jövője nem állhat megszorításokból és áldozatokból. Az EU-nak le kell állnia az őrült döntésekkel, mint amilyen a benzin- és dízelmotoros autók 2035-ös betiltása – ez a politika nyomorba dönti az európai családokat és vállalatokat, és csak a gazdagokat meg a kínaiakat boldogítja. További probléma, hogy nem tudjuk a saját környezetünket jobban védeni addig, amíg Kína továbbra is sokkal többet szennyez, mint mi.

A magyar miniszterelnök júliusban békemissziót indított az orosz–ukrán háború ügyében, az olasz kormány Ukrajna-politikája viszont relatíve szorosan követte az európai fősodorét. Nem látja szükségét e politika változásának, tekintetbe véve, hogy Kijevnek az eltelt két évben nem sikerült közelednie katonai céljaihoz?
Figyelemmel kísérem minden európai kormány döntéseit, és értékelek minden olyan próbálkozást, ami a békéhez vezet. Biztos vagyok benne, hogy az olasz kormány is hozzá tudja tenni ehhez a maga részét.

Mit gondol ön és az olasz kormány arról, hogy az európai fősodor mind szimbolikus gesztusokkal, mind pénzügyi zsarolással a magyar kormány megbüntetésével és elszigetelésével próbálkozik?
Ez hiba, és árt a demokráciának. A baloldal azt gondolja, hogy a választás csak akkor demokratikus, ha ő győz. Ez így nem megy!

Forrás

Hirmagazin.eu