A segítő szakmák soha nem mennek ki a divatból, és mindig szükség lesz rájuk, gazdasági-politikai és egyéb körülményektől függetlenül. Azokat a foglalkozásokat soroljuk a segítő szakmák közé, ahol valamilyen ápoló, gondozó, személyi segítő feladatot kell ellátni. Jellemzően a fogyatékossággal élő, beteg vagy idős, önellátásra nem, vagy csak korlátozottan képes emberek ellátásával kapcsolatos teendők tartoznak ide. Ha szívesen dolgoznál szociális területen, és érdekel, milyen előnyei vannak, ha segítő szakmát választasz, és milyen foglalkozások közül érdemes válogatnod, olvass tovább!

A segítő szakma? – Nemcsak munka, hanem hivatás is!

Emberekkel foglalkozni nap mint nap, és ápolni, gondozni, segíteni őket nem könnyű feladat, azonban sokak számára az ilyen típusú tevékenység végzése jelenti a hivatást.

Ez nem is meglepő, hiszen aki ilyen területen dolgozik, az igazán fontos, elismerésre méltó munkát végez, amelynek társadalmi haszna vitathatatlan.

Ha elvégzed valamelyik egészségügyi és szociális tanfolyamot, s ezen a területen helyezkedsz el, az ellátott, gondozott személyektől és a családjaiktól kapott hála, megbecsülés és szeretet kárpótolni fog minden esetleges nehézségért.

Rengeteg típusú emberrel fogsz találkozni, így emberismereted gyorsan fejlődni fog, és mindennapjaidat színesnek, változatosnak fogod érezni.

Segítő szakma – ki alkalmas rá?

Mindegyik egészségügyi és szociális tanfolyam esetében adott, hogy milyen iskolai végzettség szükséges ahhoz, hogy belevágj a képzésbe. Ha érdekel ez a terület, akár már alapfokú (8 általános iskolai) bizonyítvánnyal is találhatsz neked való segítő szakmát, de vannak olyan képzések, amelyek érettségire épülnek.

Ami azonban mindegyik tanfolyam esetében fontos, hogy a megfelelő iskolai végzettség mellett a szociális területen bizonyos emberi tulajdonságokra is szükséged lesz. Ezek tesznek igazán alkalmassá arra, hogy segítő munkát vállalj, és komfortosan érezd magad abban.

Ilyen tulajdonság a segítőkészség és az átlagon felüli empátia, amelyekre mindenképpen szükséged lesz a munkád során, de jól fog jönni a határozottság, a nyitottság és a rugalmasság is.

Az is elengedhetetlen a legtöbb segítő foglalkozás esetében, hogy megfelelő állóképességgel, fizikai erővel rendelkezz, hiszen az ellátott személyek sok esetben magatehetetlenek vagy mozgásukban korlátozottak.

Egyes munkaköröknél fontos, hogy képes legyél tolerálni a segítő munkakörben és az egészségügyi területen gyakran előforduló szagokat, valamint a különféle testnedvek, váladékok és sebek látványát.

Betegkísérő képzés

Ha mindig is vonzott az egészségügy, és el tudnád magad képzelni egy kórház, klinika vagy egyéb egészségügyi ellátással foglalkozó intézmény munkatársaként, akkor a betegkísérő képzés szuper lehetőség lehet számodra.

A betegkísérők – ahogy a foglalkozás nevében is benne van – betegeket kísérnek az orvos és az ápoló személyzet utasításának megfelelően az intézményen belül (vizsgálatokra, kezelésekre stb.), illetve részt vesznek a betegszállításban a beteg otthonából az egészségügyi intézménybe, vagy fordítva.

Olyan esetekben veszik igénybe a betegkísérő munkáját, amikor a páciens nem tudja egyedül megoldani a közlekedést, viszont szakellátásra a kísérés alatt nem szorul.

A betegkísérő képzésen megtanulhatod szakszerűen ellátni a kísérési, szállítási és mobilizálási feladatokat a páciens egészségi állapotát figyelembe véve.

Megtanulod felismerni az olyan helyzeteket, amikor egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember segítségét kell kérni, de vészhelyzet esetén magad is képes leszel elsősegélyt nyújtani.

Ezen a területen rengeteget tanulhatsz, és sokféle emberrel találkozhatsz, ami színessé, változatossá teszi a mindennapjaidat.

Segédgondozó és rehabilitációs konzulens tanfolyam

Két szakmát is megszerezhetsz „egy csapásra”, ha a segédgondozó és rehabilitációs konzulens tanfolyam párost elvégzed.

Ezzel a végzettséggel részt tudsz venni olyan személyek felépülésében, akik valamilyen traumából épülnek fel, esetleg fogyatékossággal vagy valamilyen tartós betegséggel élnek.

Alapszintű ápolási és gondozási feladatokat fogsz ellátni (betegkísérés, tisztálkodás, öltözködés, étkezés, háztartási teendők stb.), szorosan együttműködve nemcsak a gondozásod alá tartozó személyekkel, hanem családtagjaikkal, orvosaikkal, gyógytornászaikkal, ápolóiakkal s szükség esetén a családsegítő szolgálattal is.

De képes leszel arra is a képzést követően, hogy olyan teendőket is elláss, amelyeket jellemzően ápolók végeznek. Ilyen például a gyógyszerelés, a vércukor- és vérnyomásmérés, az inzulin beadása, a véralvadásgátló beadása és az elsősegélynyújtás, valamint a mért adatokat is megtanulod megfelelően dokumentálni.

Ha türelmes, empatikus és segítőkész személyiséged van, és némi fizikai állóképességgel is rendelkezel, akkor ezek a szakmák komfortosak lehetnek számodra, és igazán hasznosnak érezheted majd a munkádat.

Nagy szereped lesz a betegek állapotának javulásában, ami folyamatos sikerélményeket jelent majd számodra, és minden esetleges nehézségért kárpótolni fog majd az az elismerés és hála, amelyet a páciensektől és hozzátartozóiktól kapsz.

Attól sem kell tartanod, hogy a képzés elvégzését követően nem tudsz munkába állni, hiszen az egészségügyben folyamatos létszámhiány van. Ráadásul nemcsak az állami szférában, hanem a magánintézményekben is lehetőséged lesz elhelyezkedni.

Idősgondozó képzés

Az idősgondozó munkaköre sok szempontból hasonlít a segédgondozóéra azzal a különbséggel, hogy ebben a szakmában idős, önállátásra nem, vagy csak részlegesen képes emberek gondozásával, ellátásával foglalkozhatsz. Így munkádat biztosan hasznosnak és fontosnak fogod majd érezni.

Az idősgondozó tanfolyam keretében alapvető egészségügyi ismeretekkel vérteznek fel oktatóid, és elsajátítod a személyi gondozáshoz kapcsolódó, legfontosabb tudnivalókat, valamint képes leszel felismerni a demencia tüneteit is.

Ha szívesen töltöd az idődet idős emberek társaságában, és értesz a nyelvükön, ráadásul még türelmes, nyugodt, empatikus személyiséged is van, akkor az idősgondozó képzés neked való lehet!

Fontos ennél a szakmánál a megfelelő fizikum, ugyanis az idős emberek gondozása során a mozgatásukhoz, ellátásukhoz szükség lehet a Te fizikai erődre.

Idősotthonokban és intézményen kívül, önfoglalkoztatás keretében is lehetőséged lesz munkát vállalni.

Ha szívesen dolgoznál szociális területen, és nem akarsz többé attól tartani, hogy nem tudsz majd elhelyezkedni, jelentkezz valamelyik képzésünkre, s szerezz meg egy segítő szakmát!

Forrás

Hirmagazin.eu