A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.

Szlovákiában a rendőröknek hétfő éjfélig volt lehetőségük a felmondásuk benyújtására, ha részesülni akartak a szolgálati nyugdíj 14,5 százalékos valorizációjából. A rendőrszakszervezet becslése szerint az év végéig közel kétezren vethetik le az uniformist, amit Pavol Paračka, a szakszervezet elnöke riasztónak tart. A gyakorlatban ez azt jelenti, mintha egy teljes kerületi igazgatóság megszűnne az országban. Érdekességképp megemlítette, hogy a Nyitrai Kerületi Igazgatóságon épp kétezren dolgoznak.

Jövőre viszont biztos, hogy kevesebben lesznek. Olyan körzeti és járási részlegek érzik majd meg leginkább a rendőrhiányt, ahol a mindennapokban gyakran találkoznak lakossági bejelentésekkel. Paračka szerint előfordulhat, hogy a jövőben hosszabb ideig tart, míg a járőrök kiérkeznek a helyszínre, de ugyancsak elhúzódhat a bűncselekmények és szabálysértések dokumentálása. A szakszervezet elnöke elmondta, már jelenleg is óriási hiány van a bűnügyi nyomrögzítőkből, a jövő évtől pedig még kevesebben lesznek.

A szolgálati nyugdíjra jogosult, tapasztalt rendőröket elsősorban a szolgálati nyugdíj idei rendkívüli emelése motiválja arra, hogy befejezzék a munkát. Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter azonban bízik benne, hogy végül lényegesen kevesebben nyújtják be a felmondásukat.

A belügyminiszter több juttatással próbálta rávenni a rendőröket, hogy maradjanak a testületnél. A tapasztalt rendőrök számára ötezer eurós bónuszt ajánlott, ha legalább három évre meghosszabbítják a szerződésüket. Ezenkívül minden rendőr havi fizetéséhez 200 eurós lakhatási támogatást biztosítottak. Még nem állnak rendelkezésre végleges adatok a rendőrök távozásáról. A DennikN napilap több körzet rendőreit is megkérdezte, akik megerősítették, hogy azok a kollégák, akik már a juttatások bejelentése előtt tervezték a felmondást, végül valóban fel is mondtak.

Matúš Šutaj Eštok a szerdai kormányülés után elmondta, a belügyi tárca aktívan kommunikál a rendőrökkel a kéréseikről és a javaslataikról. „Ezek nem csak anyagi követelményekkel kapcsolatosak. Vannak dolgok, amelyeket már megoldottunk, és amelyek megoldása folyamatban van” – jegyezte meg a belügyi tárca vezetője, hozzátéve, hogy a rendőri állomány stabilizálása érdekében egyszerűsíteni kell a toborzási folyamatot és a feltételeket. „Négyezer kérelmünk van, ennyien szeretnének belépni a testületbe, de gyakran olyan alapvető dolgok miatt buknak el a jelentkezők, mint például a szemüvegviselet. Az ilyen dolgokon változtatnunk kell” – jelentette ki a szlovák belügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANGANYAG

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőSzicíliai jachttragédia: új bizonyíték került elő, ami nagy fordulatot hozhat a nyomozásban
KövetkezőSúlyos bírság fenyeget – minden háztulajdonos érintett
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza