Sokan várják ki a téli gumi megvásárlásával a nemzetközi abroncstesztek eredményeit, az ADAC idei teszteredményeire pedig már nem is kell tovább várnunk. Ahogyan az lenni szokott az ADAC idén ősszel is két méretkategóriában vizsgálta a téli gumikat, ezúttal a 205/55 R16 és 215/55 R17 méretet vizsgálták.

Az eredmények hoztak némi meglepetést, de, ahogyan az lenni szokott a legjobb eredményeket a prémium kategória mintázatai érték el. Az is kiderült, hogy ahhoz, hogy egy téli gumit jónak minősíthessünk 2024-ben, több kell, mint jó havas útfelületi teljesítmény. Minden útszakaszon jól kell teljesítenie, és persze a környezetvédelmi, kopási és fogyasztási eredményeknek is jónak kell lenniük. De melyek voltak azok a gumik, amelyek át tudták ugrani a magasan lévő lécet.

A 205/55 R16 méretű téli gumik teszteredményeiről

A kompakt méretű autókra való gumiméretek közül a 205/55 R16 méretet vizsgálta az ADAC. Ez a méret olyan autókra passzol, mint a VolksWagen Golg, a Toyota Corolla vagy az Opel Astra. Az idei évben tizenkét abroncs került megmérettetésre, de csak három ért el jó eredményt, egy pedig nem tudott megfelelni követelményeknek, és nem ajánlott minősítést kapott.

A tesztgyőztes mintázat az idei évben ebben a méretkategóriában a Continental WinterContact TS 870 lett. Ez az abroncs vezetésbiztonság tekintetében lekörözte versenytársait, téli és nedves körülmények között nem tudta felvenni vele a versenyt senki. Természetesen más tényezők is döntő szerepet játszottak abban, hogy ez a mintázat a dobogó legfelső fokát foglalhatta el. A második helyen a Goodyear UltraGrip Performance 3 végzett, míg a harmadik helyezést a Michelin Alpin 6 kaphatta meg. Mindkét abroncs jól teljesített havas, nedves és száraz útfelületeken is, bár a tesztgyőztes szintjét épp csak megközelíteni tudták.

A középmezőnyben, ajánlott minősítéssel négy abroncs is helyett kapott: a Hankook Winter i*cept RS3, Dunlop Winter Sport 5, a Nokian Snowproof 2 és a Falken Eurowinter HS02. Elengedő minősítést szintén négy mintázat szerzett, meglepő módon két prémium mintázat is található közöttük, a Vredestein Wintrac, illetve a Pirelli Cinturato Winter 2. Nem ajánlottnak a Winrun Winter-max A1 WR22 gumit tartják az ADAC tesztelői, ez az abroncs nem ütötte meg azt a bizonyos mércét.

A 215/55 R17 méretű téli gumik eredményeiről

A 215/55 R17 téli gumi méret elsősorban SUV-ok, városi terepjárók mérete, melyek rendkívül népszerűek manapság. Olyan autókra használják, mint az Audi Q2, a Hyundai Kona , a Kia Niro, az Opel Insignia, a Seat Ateca , a Škoda Superb, a Toyota Yaris Cross, vagy a VW T-Roc. A idei ADAC téli gumi teszten tizenhat abroncsot vizsgáltak, melyek között a Goodyear UltraGrip Performance 3 bizonyult az abszolút legjobbnak. A második legjobb a Dunlop Winter Sport 5 lett, míg a harmadik helyezett  Vredestein Wintrac Pro lett.

A középmezőnyben hét abroncs végzett, melyek mind ajánlott minősítést kaptak. Ezek az abroncsok a Semperit Speed-Grip 5, a Hankook Winter i*cept RS3, a Firestone Winterhawk 4, a Continental WinterContact TS 870 P, a GitiWinter W2-t, a Yokohama BluEarth-Winter V906 és a Pirelli Cinturato Winter 2.

ElőzőEgytonnás bombát találtak Budapesten
KövetkezőMegérkezett az ISS-re az űrhajó, amely visszahozza az ott ragadt két asztronautát
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza