Az OECD a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatósági kihívásairól készített jelentést. A nyugdíjszakértő szerint hosszú távon nem tartható fenn a rendszer, de a nyugdíjkorhatárhoz jelenleg nem indokolt hozzányúlni. A kormány az Európai Bizottság nyomására felkért szakértő javaslataival nem ért egyet.

A kormánynak 2025. március 31-ig kell elvileg hatályba léptetni a magyar nyugdíjreformról szóló jogszabályt, ehhez készített most javaslati csomagot az OECD. A jelentés célja feltárni azokat a megoldásokat, amikkel a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható marad hosszú távon – írta az Economx. A javaslatban szerepel a nyugdíjkorhatár emelése, a nők40 szigorítása, a 13. havi nyugdíj korlátozása és a lakosság által fizetendő járulékok emelése.

Az InfoRádió által megkérdezett nyugdíjszakértő azzal kezdte, hogy a magyar nyugdíjrendszer hosszú távon nem tartható fenn, reformra szorul. Farkas András szerint teljesen jogos ez az elvárás, és a kormányzat is vállalta ebben a bizonyos uniós helyreállítási és ellenállóképességi tervben, hogy felülvizsgálja a nyugdíjrendszernek azokat az elemeit, amelyek a hosszú távú fenntarthatósággal és a méltányossággal kapcsolatos működési elvek. Ennek kapcsán egy hivatalos fölkérést kapott az OECD, amely készített is erről egy tanulmányt.

A tanulmány három fő területet jelöl meg. Az első a nyugdíjfeltételek szigorításával kapcsolatos. A szakértő szerint azonban semmilyen demográfiai nyomás nincs Magyarországon a 65 éves korhatár további emelésére, mert egy férfi, aki betölti a 65 éves életkorát, csak 13,2 évre számíthat, ami négy évvel elmarad az európai uniós átlagtól. A magyar nők várható élettartama is négy évvel elmarad az uniós nők átlagától.

Az utóbbi tíz évben a nyugdíjkorhatár Magyarországon három évvel emelkedett, és ennél csak jóval kisebb mértékben emelkedett a 65 évben várható további élettartam.

A Nyugdíjguru honlap alapítója szerint a fenntarthatóságot veszélyeztető tényezők között említi a tanulmány a nők kedvezményes nyugdíját, a nők40-et is.

„Azzal nagyon sok magyar szakértő is egyetért, hogy a nyugdíjemelés jelenlegi rendszere nem megfelelő már. Ma a magyar nyugdíjakat kizárólag az inflációval emelik, ami egyenes út a nyugdíjak relatív elértéktelenedéséhez és a nyugdíjasok relatív szegényedéséhez, ezért ők megvizsgálnak többféle variációt a vegyes indexálással történő nyugdíjemelésre. Nagyon hangsúlyosan szerepel a javaslatban a 13. havi nyugdíj speciális korlátozása, amit ők úgy képzelnek el, hogy egy felső összeghatára lenne ennek a juttatásnak” – idézte fel Farkas András.

A bevételi oldalt is vizsgálta az OECD-tanulmány, de nagyon korlátozott lehetőséget látnak a magánszemélyek által fizetett társadalombiztosítási járulék emelésére, valamint a szociális hozzájárulási adó jelentős növelésére – jegyezte meg a nyugdíjszakértő.

A Pénzügyminisztérium azt válaszolta az InfoRádió érdeklődésére, hogy

a kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrzi, a 13. havi nyugdíjakat kifizeti.

Az Európai Bizottság nyomására felkért szakértő javaslataival pedig nem ért egyet, azokat nem támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HANGANYAG

Hirmagazin.eu

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőNem lehet nem kommunikálni – a social media manager szakmáról
KövetkezőKözeleg az M1-es, az M3-as és az M7-es autópálya bővítése – mutatjuk a menetrendet
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza