Szinte minden kor kitermeli a maga túlértékelt eszményeit, melyek befolyásolják az emberek gondolkodását és irányítják cselekedeteit.

Főbb ismérveik között szerepel az, hogy érzelmileg hangsúlyosak, erejük átütő, és nem minden esetben van mögöttük logikai meggyőződés. Gyakran kulcselemei a társadalmi igazságtalanságoknak és (elő)ítéleteknek.

A neves közösségi véleménymegosztó és hírösszesítő hálózat, a Reddit, korunk túlértékelt jelenségei között tartotta számon egyebek mellett a népszerűséget, hírnevet (pl. középiskolások körében), a hírességek bálványozását és véleményeik komolyan vételét, az emberek egymásról alkotott véleménye miatti rágódást, az influenszerek hatásgyakorlását, a luxus hajszolását. Megemlítették az élet azon pontjának várását is, amikor úgy véljük, minden flottul fog menni, és amelyről végre elmondhatjuk, hogy „befutottunk”, hogy „sínen vagyunk” – néhány véleményező szerint nem igazán létezik az életünknek ilyen jellegű jövőbe vetített pontja, hanem inkább arról lehet szó, hogy tapasztaltabbakká, jobb problémamegoldókká válunk.

Dr. Jason N. Linder terapeuta szerint jó irány, hogy a társadalmi egyenlőtlenségekről való kommunikáció egyre szélesebb körben elterjedt – így a tudományos és egészségügyi berkekben is, viszont fontosnak tartja kibővíteni a kört olyan jelenségekre, melyekről sokkal kevésbé esik szó a közéletben, azonban mélyen befolyásolják az életünket. Ezeken belül négy figyelmen kívül hagyott izmusra hívja fel a figyelmet, melyek a következők: magasság vagy magassággal kapcsolatos elfogultság (angolul: heightisms), vonzerő és kinézet miatti elfogultság (lookism), méret és súly miatti elfogultság (sizeism), nyelvi elfogultság (language-ism).

A fentebb említett izmusokba nem vagy kevésbé illeszkedő emberek gyakrabban szembesülnek hátrányos megkülönböztetéssel a foglalkoztatás, az egészségügy és az oktatás területein egyaránt. A magas, a csinos és izmos, a szép, valamint az akcentus és tájszólás nélkül beszélő emberek gyakran előnyösebb társadalmi megítélés alá esnek, mint társaik. Ez a négy izmus viszont olyan elfogultságok és sztereotípiák tükrözőjévé válik, amelyek megléte mélyrehatóan (át)alakítja a gondolkodásmódunkat, a kapcsolatainkat és interakcióinkat, valamint a lehetőségeinket.

A szakember arra is emlékeztet, hogy az a tény, hogy valaki rendelkezik ezekkel a sztereotip tulajdonságokkal, nem teszi az illetőt veleszületetten hitelesebbé vagy alkalmasabbá sem egy munkára, sem a kapcsolatokra vagy egyéb lehetőségekre. Egyelőre azonban azt tapasztaljuk, hogy olyan mélyen beépültek a köztudatba, hogy túlindexeljük ezeket, gyakran megfeledkezve arról, hogy így életben tartjuk a méltánytalanságot és az elfogultságot. Ez pedig hatással van az egyének lehetőségeire, önbecsülésére, általános jólétére. Mérséklésük megköveteli a társadalmi attitűdökön való változtatást, az állandósító normák megkérdőjelezését és a lebontásukra, illetve a pozitív irányú átformálásukra tett lépéseket.

Hirmagazin.eu