A magyar kormány 2025. januárjától tervezi bevezetni az úgynevezett „munkáshitelt”. Ez a hitel azoknak a 17-18 éves fiataloknak nyújtana segítséget, akik munkába állnak, de nem jogosultak diákhitelre, mivel nem folytatnak tanulmányokat. A cél az, hogy ezen fiatalok is könnyen és gyorsan hozzájuthassanak kedvezményes, szabad felhasználású kölcsönhöz, méghozzá állami kamattámogatással. Mi az amit már biztosan tudunk?

Előzmények

Magyarországon a diákhitel program 2001-ben indult, azzal a céllal, hogy a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak anyagi segítséget nyújtson. Az állam által létrehozott Diákhitel Központ biztosította a konstrukciót, mely a hallgatók számára rugalmas és kedvezményes hitelfelvételi lehetőségeket kínált. Az induláskor a Diákhitel 1 volt elérhető, amely szabad felhasználású hitelként segítette a diákokat megélhetési és egyéb költségeik fedezésében. Később, 2012-ben bővítették a rendszert a Diákhitel 2 bevezetésével, amely kifejezetten az önköltséges hallgatók tandíjának finanszírozását célozza, és amely kamatmentes, de nézzük meg közelebbről.

Diákhitel 1 (szabad felhasználású diákhitel)

Teljesen szabadon felhasználható, a hallgatók dönthetnek arról, hogy mire költik, például megélhetési költségekre, lakhatásra vagy bármilyen más személyes kiadásra. Az igényelhető összeg 15.000 Ft és 150.000 Ft között mozgott havonta, amit a tanulmányok időtartama alatt rendszeresen folyósítottak. Ez a konstrukció rendkívül kedvező kamatozású, a 2023-as tanévben ez évi 3,9%-ra csökkent, mivel az állam részleges kamattámogatást nyújtott. Magát a törlesztést pedig a tanulmányok befejezését követően kell elkezdeni, és jövedelemfüggő, tehát a visszafizetendő összeg a kereset arányában kerül meghatározásra.

image
image

Diákhitel 2 (kötött felhasználású diákhitel)

Ezt a hitelt kifejezetten a tandíj fedezésére lehet felhasználni, és kizárólag az oktatási intézmények kapják meg közvetlenül az összeget. A hitel teljes mértékben fedezi az önköltséges hallgatók tandíját, függetlenül annak összegétől, valamint ez a konstrukció kamatmentes, mivel az állam teljes mértékben átvállalja a kamatok terhét. Emellett, a törlesztés szintén a tanulmányok befejezése után kezdődik, és jövedelemhez kötött, hasonlóan a Diákhitel 1-hez.

Mindkét konstrukció esetében előnyös, hogy a törlesztés rugalmas, és a hallgatók részben vagy teljes mértékben előtörleszthetnek, valamint különböző családtámogatási kedvezmények is igénybe vehetők, például gyermekvállalás esetén. Ezen túlmenően, ha valaki továbbtanul, vagy más okból halaszt, a törlesztést átmenetileg felfüggesztheti.

Kijelenthetjük tehát, hogy a diákhitel egy fontos eszköz a magyarországi felsőoktatás finanszírozásában, különösen a szegényebb diákok számára, akiknek támogatásra van szükségük a tanulmányaik folytatásához.

A munkás hitel

Amit már az elején fontos leszögeznünk, hogy a nevével ellentétben, a hitel nem csak szakmunkások számára lesz elérhető, hanem minden olyan fiatal számára, aki korán munkába áll. A kormány szerint ez a program hozzájárulhat a fiatalkori munkanélküliség csökkentéséhez és a fiatalok munkaerőpiaci integrációjának elősegítéséhez, különös tekintettel arra, hogy a korai munkatapasztalat hosszú távon előnyt jelenthet számukra a munka világában​.

Ezzel a konstrukcióval, olyan fiatalokat céloznának, akik korán, már 17-18 éves koruktól kezdve munkát vállalnak, de nem folytatnak felsőoktatási tanulmányokat. További előny, hogy a diák hitelhez hasonlóan, szabad felhasználású, kedvezményes hitel lenne, amelyhez az állam szintén kamattámogatással biztosítana. Ennek köszönhetően a tervezett hitelösszeg, akár az 1 millió forintot is elérheti.

Hogyan válhat egy hitel, egy ideális üzleti befektetéssé?

            Mivel hazánkban, főként a svájci frank alapú hitelfelvételek kapcsán felmerült negatív tapasztalatoknak köszönhetően, eléggé visszás a banki hitelkonstrukciók megítélése, ezért jóval kevesebben mernek ehhez a megoldáshoz folyamodni, még akkor is, ha alapvetően egy relatíve biztonságos üzleti, vagy befektetési modellel rendelkeznek. Holott, a hitel rendszerek célja (legyen az lakásalapú, magán, vagy egyéb) kifejezetten az volna, hogy alkalmazásukkal, olyan lehetőségekkel is élni tudjunk, amit a jelenlegi anyagi helyzetünk okán, még nem állna módunkban megtenni, azonban ennek segítségével, a jövőben egy sokkal jobb gazdasági helyzetbe kerülhetnénk.

image
image

Abban talán mindannyian egyet érthetünk, hogy a mindenkori legjobb, magán célú üzleti befektetés az, ha ezen lehetőségeket a saját magunk képzésére és fejlesztésére fordítjuk. Ennek nyithat teret, a bevezetésre tervezett munkás hitel is, amely mostantól a társadalom egy újabb rétegének nyújthat hathatós segítséget, hogy lényegesen javítson az életminőségén, valamint hogy egy komoly befektetést eszközöljön, a saját jövőjét illetően.

Van egy TUTI TIPPÜNK, hogy a lehető legjobb döntést hozhasd!

Az iskolai tanulmányaid végeztével, egy sikeres vagy akár sikertelen érettségit követően, nincsenek túl nagy lehetőségeid. A fiatal pályakezdők ilyenkor a legjobb esetben is egy képesítés nélküli, sok esetben alulfizetett munkakört, gyártósori szalagmunkát, vagy segédmunkát tudnak csak vállalni.

Azonban ha okosan használják ki a rendszer nyújtotta lehetőségeket, akkor a munkás hitel megfelelő fedezetet nyújthat arra, hogy egy huszárvágással a munkaerő piac legvégéről, akár egy több éves egyetemi alap- és mesterképzést elvégzett munkavállaló elé kerüljenek, legalábbis ami a keresetet illeti. Mutatjuk hogyan:

Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy az illető megigényli a számára maximálisan elérhető, 1 millió forintos hitelkeretet. Az így folyósított összegből, akár már fél-egy év alatt elvégezhet egy kőműves, burkoló vagy akár egyéb képesítést vagy átfogó szaktudást nyújtó képzést. Ezek költsége, átlagosan 300-500 ezer forint között mozog.

Ha szakmai képzést, vagy felnőttképzést keresel, mindenképp látogass el a TANFOLYAMGURU.HU weboldalára, ahol több ezer képzés közül válogathatsz.

Bővebb információk ide kattintva érhetőek el.

A fennmaradó összegből pedig lehetősége van, egy vállalkozás indításához szükséges alapfelszereltség és eszköztár beszerzésére.

Mivel hazánkban állandó hiány van a szakképzett munkások terén, (ami amúgy hatványozottan igaz az építőiparra), relatíve gyorsan ki lehet alakítani egy olyan ügyfélkört, amely megrendelései könnyedén fedezik a hitel, amúgyis kamatmentes törlesztési összegeit, valamint a további fejlesztésekhez szükséges anyagi szükségleteket. Ha ezt időre bontva is megvizsgáljuk, egy egyetemre és egy szakképzésre jelentkező fiatal szemszögéből, akkor amíg az egyetemista, a 4 éves alapképzésének végére ér és fiatal pályakezdőként a munkaerő piacra lépne, addig a szakképzést választó személy, ez idő alatt, már egy több éve működő és termelő magánvállalkozás tulajdonosa is lehet, több éves tapasztalattal, kiforrott megrendelői körrel és biztos megélhetéssel.

Összeségében tehát, ha a munkás hitel a tervezett konstrukcióban kerül majd bevezetésre, akkor ez páratlan lehetőséget jelenthet több ezer fiatal és agilis munkavállaló számára.

ElőzőHogyan segíti a linképítés a weboldalad SEO sikerét?
KövetkezőÓvodai dajka – a gyerekek nagy barátja
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza