Veszélyes megállapításra jutott egy boncolásokon alapuló vizsgálat. A tanulmány rengeteg mikroműanyagot mutatott ki a szaglógumókban, vagyis az emberi agy szaglóközpontjában. Ezek a levegőben lebegő apró, mérgező anyagok valószínűleg a belégzéssel kerültek a szervbe.

Jama Network Open című szaklapban megjelent friss kutatás 15 elhunyt személy szaglógumóját elemezte Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia segítségével. Összesen 8 személy szaglógumójában találtak mérgező anyagokat.

A mérgező anyagok belégzéssel kerülnek az agyba
A mérgező anyagok belégzéssel kerülnek az agyba
Fotó: Science Photo Library via AFP

Az eredmények rámutatnak arra, hogy a mikroműanyagok a szaglási útvonalon keresztül potenciálisan bejuthatnak az agyba, és mivel neurotoxikus hatású vegyületekről beszélünk, tovább kell vizsgálnunk az emberi egészségre gyakorolt hatásaikat”

 – írták a kutatók a tanulmányban.

A testbe kerülő mérgező anyagok: nagyobb lehet a baj, mint hittük

Ismert, hogy a mikroműanyagok veszélyt jelentenek az ökoszisztémákra és az emberi egészségre. Az emberi szervezetbe jellemzően szájon át történő bevitel, belégzés és bőrrel való érintkezés útján jutnak be. A kutatások szerint a mikroműanyagok oxidatív stresszt, DNS-károsodást, szervi működési zavarokat, anyagcserezavarokat, immunválaszt, neurotoxicitást, valamint reproduktív és fejlődési rendellenességeket idézhetnek elő.

Korábbi tanulmányok mikroműanyagokat mutattak ki különböző emberi szövetekben, többek között a tüdőben, a belekben, a májban, a vérben, a herékben és az ondóban. Korábban úgy vélték, hogy a szervezetet védő vér-agy gát távol tartja ezeket a részecskéket az agytól. Ezért a mostani vizsgálat az első, amely kimutatta a mikroműanyagokat az emberi agyban.

A kutatók a 15 elhunyt személy közül 8-ban mutattak ki mikroműanyagokat. Összesen 16 fajta szintetikus részecskét találtak a szaglógumókban, amelyek mérete 5,5 mikrométertől 26,4 mikrométerig terjedt.

„Adataink alátámasztják azt az elképzelést, hogy a szaglási útvonal a környezeti légszennyező anyagok fontos belépési helye. Figyelembe véve a mikroműanyagok által az agyban okozott lehetséges neurotoxikus hatásokat, valamint a műanyagokkal való széles körű környezeti szennyezettséget, aggasztó, hogy a jelenség összefüggésben lehet a neurodegeneratív betegségek növekvő gyakoriságával” – állapították meg a kutatók.

szintetikus nanorészecskék még a mikroműanyagoknál is könnyebben bekerülhetnek a szervezetbe, így az emberi test műanyag-szennyezettsége a vártnál nagyobb mértékű lehet. Ez azért aggasztó, mert a mérgező anyagok bekerülhetnek a sejtekbe, és megváltoztathatják azok normális funkcióját, ami katasztrofális hatással lehet az egészségre.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőNémetország újabb Leopard harckocsikat adott Ukrajnának
KövetkezőMiért fontos a motiváció, és mit tud a motivációs térkép?
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza