Nagyszabású mozifilm van készülőben. A zsámbéki kőbányánál már sorakoznak a Leopard tankok és a páncélozott Gidrán harcjárművek, a legmodernebb harcászati eszközök és felszerelések. Sok más helyszín mellett itt forog Dyga Zsombor háborús akciófilmje, a Kabul művelet, ami valós események alapján meséli el a NATO-haderő magyar kontingensének hősies helytállását az afganisztáni harctéren.

–  A történet 2021-ben játszódik, amikor 24 óra alatt kivonták az összes amerikai katonát Kabulból. Ez olyan helyzetet eredményezett, amiben mindenki fejvesztve menekült a városból, mert a tálibok rögtön elkezdték elfoglalni a várost, és a mi magyar katonáink ebben az apokaliptikus helyzetben érkeznek meg, hogy mentsék az embereket – kezdi a történet hátterének ismertetését a rendező. A katonák olyan eredményesen végezték a dolgukat, hogy a tervezettnél végül sokkal több, összesen 540 embert mentettek ki a biztos halálból.

Kabul művelet
A Kabul művelet katonai szakértője, Pálinkás Szilveszter ezúttal nem a katonáknak tartott eligazítást, hanem a sajtónak (Fotó: Kallus György)

Már forog a Kabul művelet

A háttérben a honvédség katonái mozgolódnak, akik statisztaként segítik a produkciót, közülük többeknek személyes élményei is vannak a történtekről. – Egészen hajmeresztő, amit ezek a srácok meséltek Afganisztánról. Furcsa dolog ez egyébként, mert a tizennégy éves Gábor nagyon örül, hogy egy gépkarabéllyal futkározhat, de amikor egyszer csak megérzed ennek a komolyságát, az rettentő szívszorító tud lenni – meséli Jászberényi Gábor (Örök tél, Az unoka), aki a film főszereplőjét alakítja. 

A szerep komoly fizikai felkészülést igényelt, még az edzettebb színészeket is kihívás elé állította. Ezt nemcsak Pálinkás Szilveszter emelte ki, aki katonai szakértőként segíti a színészek munkáját, hanem a szereplők is.

– Most is csinálom a földharcot, így heti öt-hat edzésszám mellett fizikailag nem vagyok gondban, ezzel együtt engem is nagyon megviselt a 38 fokos hőségben való forgatás. A teljes katonai mellény viselése olyan érzés, mintha egy 35 kilós kisgyereket kapnál a mellkasodra, akitől egy idő után alig kapsz levegőt, és már attól is elfáradsz, ahogy ülsz és csak folyik rólad a víz. Kemény munka –  avat be a forgatás nehézségeibe Dietz Gusztáv, akit gyakorlott ketrecharcosként ismert meg az ország, a Külön falka sikere óta azonban színészként is egyre több filmes keresi meg.

Filmbéli karakteréről nem árulhat el sokat, de annak nagyon örül, hogy megtalálta ez a szerep – Ezek katonaemberek, akik nem filozofálgatnak sokat. Maradjunk annyiban, hogy ritkán vagyok annyira felkészült a forgatásokon, mint most. Úgyhogy ezt imádom benne – jegyzi meg csibészes mosollyal a színész, akit Jászberényi Gáborral ellentétben gyerekként se vonzottak a fegyverek.

Inkább fociztunk vagy fára másztunk. De talán most még bánom is kicsit, hogy nem voltam katona, mert lehet, hogy teljesen más embert faragott volna belőlem, mint az angyalföldi éjszaka.

 – teszi hozzá Dietz Gusztáv.

A Kabul művelet látványos akciókat, férfias helytállásokat ígér ugyan, de a háborús káosszal párhuzamosan egy sokkal személyesebb történetszál is kirajzolódik, ami Jászberényi Gábor és Mészáros Blanka (Semmelweis, Guerilla) közt szövődik. – Egy egy maszkulin film, de azért fogok azon dolgozni, hogy bizonyos pillanatokban ellágyuljon kicsit. A karakterem a tartományi segélyszervezetnél szolgál orvosnőként, és egy egész osztályért felelős. Nem válogat ember és ember között, ez az ő nagy erénye. Az eredeti vállalásához képest viszont jó nagy kalamajkába kerül, és segítségre van szüksége, hogy túlélje.

Dyga Zsombor jó nagy utat járt be a komoly kultusznak örvendő Tesó óta, ami low-budget filmeken és az Aranyélet hallatlan sikerén keresztül vezetett az egyik legdrágább magyar film rendezéséig.

Ahogy a rendező is fogalmazott, három embert egy szobában már rendezett eleget. – Ez egy brutálisan összetett és nehéz feladat, rengeteg kihívása van mindnyájunk számára. Ebben próbálunk helytállni – magyarázta a rendező. A Kabul művelet előreláthatóan 2025 őszén kerül a mozikba a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával, a Szupermodern Stúdió gyártásában, a Magyar Honvédség szakmai segítségével, valamint a Sárkányok Produkció Kft. és az MTVA koprodukciós partnerségével.

Nem a  Kabul művelet az egyetlen háborús produkció mostanában, Budapesten járva már sokaknak feltűnhettek a S. E. R. E. G. óriásplakátjai. A Megafilm Service gondozásában (szintén az NFI-vel és a Honvédséggel szoros együttműködésben) készülő fikciós sorozat a TV2-n lesz látható hamarosan.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőHogyan szerveztem meg egy felejthetetlen Bridgerton-stílusú partit?
KövetkezőDokumentumfilm a Kaláka együttesről – képek, videó
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza