„Akkor mindenki a futó angol slágereket játszotta, mi voltunk az elsők, akik 1965 őszén a Bosch-klubban előadtunk egy magyar nyelvű számot, ez volt az Óh, mondd. A szünetben kérdezgettük, milyen volt, de rá kellett ébrednünk arra, hogy a fiatalok észre sem vették, hogy magyarul énekeltem, az akkori technikai feltételek mellett ezt nem lehetett hallani” – mesélte Szörényi Levente, a zenekar frontembere a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az eseményen az együttes másik tagja, a szövegeket jegyző Bródy János is jelen volt. Mint felidézte, korábban Illés Lajos zenekarvezető is fenntartással viszonyult a magyar nyelvű dalokhoz, mert azokkal a hatvanas évek közepén rizikós volt közönség elé lépni.

„1966 elején indultunk egy amatőr zenekaroknak kiírt tehetségkutatón, ahol a döntőben már négy Szörény-Bródy és négy Lennon-McCartney szerzeményt adtunk elő. Nyertünk egy rádiófelvételt, amelyen aztán rögzítettük is az Óh, mondd-ot, a Légy jó kicsit hozzám-ot, a Mindig veled-et és Az utcánt” – tette hozzá Bródy János.

Novák Péter, a koncert rendezője elmondta, hogy az Illés dalai az aurevoir., a Blahalouisiana, a Carson Coma, az Esti Kornél, a Honeybeast, az Irie Maffia, a Leander Kills, a Margaret Island és a Street Sixteen előadásában fognak elhangzani, és három fiatal színművész is közreműködik.

A koncert producere Rosta Mária, a Sportarénában egy nagy forgószínpadon fognak cserélődni a zenekarok, lehet majd táncolni és retrókocsma is lesz. A koncert látható lesz a Duna csatornán.

„Az Illés zenekar életműve része a kulturális valóságnak, dalaik önálló életre kelnek, mert korszakos pillanatban születtek, és a számok az akkori, majd további generációk életét is meghatározták. Ők használtak először népzenei motívumokat a zenéjükben, dalaik beemelték a műfajt a kortárs művészetek közé” – fogalmazott Novák Péter.

A fellépő zenekarok képviselői jelen voltak a sajtótájékoztatón. Dagadu Sena (Irie Maffia) elmesélte, hogy gyerekkorában Ghanában magyar édesanyja mutatott neki Illés-dalokat, Fekete Giorgio, a Carson Coma frontembere pedig, aki Olaszországban nőtt fel, azt mondta el, hogy egy turnébuszban hallott először Illést, és a zene rögtön elvarázsolta.

Az Illés 1965 januárjától játszott az ismert felállásban, abban az évben nyáron kezdték írni közösen az első magyar nyelvű számokat a nógrádverőcei KISZ-táborban, ahol négy hónapon át minden este játszott a zenekar.

A csapat őse 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965-től 1973-ig élte Illés Lajossal (billentyűs hangszerek, zeneszerzés), Szörényi Leventével (ének, gitár, zeneszerzés), Bródy Jánossal (gitár, szövegek), Szörényi Szabolccsal (basszusgitár) és Pásztory Zoltánnal (dobok). Ekkor az Illés a Metro és az Omega mellett az ország legnépszerűbb zenekara volt. Az Illés 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben – szintén a Népstadionban – a Metróval és az Omegával. Az utolsó fellépések 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán halála után Csíkszeredában, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján. Illés Lajos alapító 2007-ben hunyt el.

Forrás: MTI

Hirmagazin.eu

ElőzőA magyar autósok észrevétlenül kaptak még egy adót
KövetkezőÍgy értelmezi Vlagyimir Putyin a nyugati fegyverek bevetését Oroszország területén
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza