A globális gabonatermelésre vonatkozó új 2024-es előrejelzések szerint a szemes termények időjárás okozta termeléscsökkenését a búza és a rizs várható termelésnövekedése ellensúlyozza

Róma, 2024. szeptember 6. – Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója kismértékben csökkent augusztusban, mivel a cukor, hús és gabonafélék jegyzéseinek esése jelentősebb volt, mint a növényi olajok és tejtermékek áremelkedése.

FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi –, augusztusban átlagosan 120,7 pontot mutatott, ami némileg elmarad a felülvizsgált júliusi értéktől, és 1,1%-kal kevesebb mint 2023 augusztusában.

A FAO gabonafélékre vonatkozó árindexe 0,5%-kal volt alacsonyabb, mint júliusban, a fekete-tengeri kínálat versenyképes árazása, valamint a csökkenő globális búzaexportáraknak köszönhetően a vártnál eredményesebb termelés miatt Argentínában és az Amerikai Egyesült Államokban. Eközben a kukorica világpiaci ára némileg emelkedett, ami az Európa és Észak-Amerika egyes részein tapasztalható hőhullámok hatását tükrözi, míg az összes rizsfélére vonatkozó árindex 0,6%-kal növekedett, mivel a nem Indica fajták jegyzései nőttek a szűk szezonális kínálat és az egyes exportőr országok USA dollárral szembeni árfolyam-felértékelődésének hatására.

A növényi olajok árindexe júliushoz képest 0,8%-kal volt magasabban, ezzel 20 hónapos csúcsot elérve, mivel a pálmaolaj nemzetközi árának emelkedése érdemben ellensúlyozta a szója-, napraforgó- és repceolaj áresését.

A tejtermékek ára szintén nőtt, értékük 2,2%-kal lett több augusztusban. A teljes tejpor ára felkúszott a sporthoz használt étrendkiegészítők iránti importkereslet megugrása miatt. A nemzetközi sajtárak szintén emelkedtek a nagyobb globális importkereslet okán, a vaj nemzetközi jegyzése pedig minden idők legmagasabb szintjét érte el, amit a nyugat-európai tejellátás színvonalával kapcsolatos növekvő bizonytalanság eredményezett.  

A FAO húsfélékre vonatkozó árindexe 0,7%-kal mutatott kevesebbet júliushoz képest, mivel a baromfi-, sertés- és birkahús árak leestek a gyenge importkereslet miatt, amit nem tudott kompenzálni a szarvasmarhahús enyhe világpiaci áremelkedése.

A cukorárindex 4,7%-kal csökkent augusztusban, és ezzel 2022 októbere óta a legalacsonyabb szintre zuhant. A csökkenést a közelgő indiai és thaiföldi cukornádtermés javuló termelési kilátásai, valamint az alacsonyabb nemzetközi nyersolajárak eredményezték. Ugyanakkor a Brazília kulcsfontosságú termőterületein található cukornádültetvényeket sújtó tüzek hatása miatti aggodalmak augusztus végén a cukor árának erőteljes emelkedéséhez vezettek.

További részletek itt olvashatók.

A globális gabonatermelés a 2023-as szinten

A FAO csökkentette a 2024-es globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését is, amely most 2851 millió tonnára tehető, így csaknem a 2023-as évi szinttel egyezik meg.

A FAO által szintén a mai napon kiadott Gabonakínálati- és keresleti gyorsjelentés felülvizsgálta a szemes termények (köztük a kukorica) terméskilátásainak romlását, amit elsősorban az Európai Unióban, Mexikóban és Ukrajnában lévő forró és száraz időjárási viszonyok idéznek elő. Eközben a szervezet emelte a 2024-es globális búza- valamint rizstermelésre vonatkozó előrejelzését, mely utóbbit minden idők legmagasabb értékére, 537 millió tonnára teszi.

A gabonafélék teljes felhasználása világszinten 2024/25-ben az előrejelzések szerint 2852 millió tonnára fog nőni, ami 0,2%-os emelkedést jelent 2023/24-hez képest. A rizsfelhasználás az előrejelzések szerint rekordmagasságot fog elérni, ahogy gyorsabb ütemben nő az élelmiszeripari felhasználás.

A 2025-ös szezon végére világ gabonakészletei az előrejelzések szerint a 1,2%-kal fognak bővülni, így a globális gabonakészletek felhasználáshoz viszonyított aránya 2024/25-ben 30,7% lesz.

A gabona teljes nemzetközi kereskedelmét most 485,6 millió tonnára becsülik, ami 3,3%-os esést jelent 2023/24-hez képest, mely elsősorban a szemes termények alacsonyabb kereskedelmi mennyiségéből adódik.

További részletek itt olvashatók.

Az Agrárpiaci Információs Rendszer (AMIS) szintén most tette közzé havi piaci figyelőjét. A már ismertetett jelentésen túl, a jelenlegi kiadás kitér a műtrágyapiacok fejlményeire, valamint tartalmaz egy a növényi olajokról szóló új részt is.

KAPCSOLAT:

PLÁNTEK LEA                      

Kommunikációs munkatárs

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Budapest

www.fao.org/europe

ElőzőKiderült: ezek az epe betegségeinek lelki okai
KövetkezőNaprendszerünk alaposabb megismerésében is segíthet a különleges Trappist-1 bolygórendszer vizsgálata
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza