A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését csütörtökön a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia második fordulójában. Az első kör százszázalékos teljesítménye után a másodikban már mindkét együttesnek nehezebb dolga volt, de a sikerek így sem forogtak veszélyben: a férfiak Salvador után Perut 3,5-0,5-re, míg a nők Puerto Ricót követően Ecuadort ugyancsak 3,5-0,5-re múlták felül.

A szerdai nyitófordulóban a többi éljátékoshoz hasonlóan pihenő 

Rapport Richárd szép győzelemmel mutatkozott be, ugyanis világossal a hetedik sorig tolt gyaloggal okozott megoldhatatlan problémát perui ellenfelének. 

Három társa közül a negyedik táblán Gledura Benjamin sötéttel a középjátékban kerekedett dél-amerikai riválisa fölé, akinek pontatlanságait tökéletesen használta ki. A másik két asztalnál Berkes Ferenc világossal remizett, míg az orosz születésű Szjugirov Szanan sötéttel a végjátékban váltotta győzelemre a gyalogelőnyét.

LÁZÁRNÉ VAJDA Szidónia
Lázárné Vajda Szidónia nemzetközi mester
Fotó: Illyés Tibor / Forrás:  MTI

Az esélyes csapatok közül India 4-0-ra verte Izlandot, az Egyesült Államok szintén 4-0-ra múlta felül Szingapúrt, Kína 3,5-0,5-re nyert a Chile ellen, míg a címvédő Üzbegisztán 3,5-0,5-re győzte le Egyiptomot.

A nőknél ezúttal az éltáblás Gaál Zsóka kapott pihenőt, a helyén Hoang Thanh Trang sötéttel nagyszerű diadalt aratott, a középjátékban szép manőverezéssel hamar áttörte ecuadori vetélytársa védelmi vonalát. A harmadik és negyedik táblán Papp Petra sötéttel, illetve a szerdai maratoni sikerét követően Lázárné Vajda Szidónia világossal a végjátékban gyalogelőnyt kiharcolva diadalmaskodott. A világos bábukat vezető Terbe Julianna viszont hiába szerzett jelentős előnyt már a megnyitásban, elszalasztotta a győztes lépéseket, így remire rontotta az állását.

A nőknél a két nagy favorit közül Georgia 3-1-es diadallal folytatta menetelését Montenegró ellen, India pedig ismét egy táblán remizve 3,5 pontot gyűjtött Csehországgal szemben. A címvédő Ukrajna alaposan megszenvedett Litvániával, melyet végül 2,5-1,5-re múlt felül.

A magyar B csapatok a papírformát érvényesítve szintén második diadalukat aratták: a férfiak Skóciát 3-1-re, míg a nők Izlandot 3,5-0,5-re verték. 

Az U25-ös együttesek viszont ebben a körben már nehéz ellenfelet kaptak, és mindkettő alulmaradt, a férfiak 3-1-re a 11. helyen kiemelt lengyelekkel, míg a nők 4-0-ra a kilencedikként rangsorolt spanyolokkal szemben.

45. sakkolimpia pénteken 15 órától a harmadik fordulóval folytatódik. A svájci rendszerű, 11 fordulós viadal jövő vasárnap zárul, az egyetlen szabadnap jövő kedden lesz.

Eredmények, 2. forduló:

férfiak:

Magyarország-Peru 3,5-0,5

Rapport Richárd (2715)-Jorge Cori (2609) 1-0

Gianmarco Leiva (2389)-Szjugirov Szanan (2644) 0-1

Berkes Ferenc (2605)-Diego Saul Rodri Flores Quillas (2451) döntetlen

Fernando Miguel Fernandez Sanchez (2399)-Gledura Benjamin (2628) 0-1

Magyarország B-Skócia 3-1

Lengyelország-Magyarország U25 3-1

nők:

Ecuador-Magyarország 0,5-3,5

Anahi Ortiz Verdezoto (2229)-Hoang Thanh Trang (2351) 0-1

Terbe Julianna (2245)-Evelyn Wagenschuetz (2036) döntetlen

Rocio Vasquez Ramirez (1981)-Papp Petra (2259) 0-1

Lázárné Vajda Szidónia (2283)-Analia Karen Miranda Vargas (1891) 1-0

Magyarország B-Izland 3,5-0,5

Spanyolország-Magyarország U25 4-0

Hallgassa meg a 45. sakkolimpia hivatalos dalát:

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőOrbán Viktor: hogyan lehet megvédeni az EU külső határait, ha azokat, akik ezt megteszik, megbüntetik?
KövetkezőMegtudtuk, mi lesz a Paksra érkező több ezer orosszal
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza