Egyre több helyen jelenik meg Magyarországon a kaukázusi medvetalp. A rendkívül veszélyes növény, amelynek érintése hólyagos sebeket okoz, már Zirc, Szombathely, Szarvas, Cuha-völgy, Rostalló, Mátraszentimre és Túristvándi környékén is felbukkant.

Noha tetszetősen néz ki, leginkább egy hatalmas répára hasonlít a kaukázusi medvetalp, megérinteni nem érdemes, sőt rendkívül veszélyes. Az invazív, Magyarországon egyre több helyen megjelenő, évelő növény ugyanis fájdalmas hólyagokat okoz a bőrön – írja az InfoGyőr.

A kaukázusi medvetalp sajnos egyre több helyen terjed el, Nagy István agrárminiszter közlése szerint pontszerűen megjelent már Zirc, Szombathely, Szarvas, Cuha-völgy, Rostalló, Mátraszentimre és Túristvándi környékén is. A bőrrel érintkezve hatóanyaga, a furokumarin akár hosszabb távon is fényérzékennyé teszi a bőrt, aminek hatására égési sérülésekre hasonlító hólyagok keletkeznek, amennyiben érintkezés után néhány órán belül nem mossuk le langyos, szappanos vízzel az érintett bőrfelületet. A sebek ráadásul olykor kifejezetten nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után.

A növény nedvei szembe kerülve átmeneti vagy akár végleges vakságot is okozhatnak.

Nagyon veszélyes megérinteni a növényt

Nagyon veszélyes megérinteni a növénytSergey Kuznetsov / Getty Images Hungary

Nemcsak veszélyes, de kiirtani is roppant nehéz a növényt

A Dívány tavaly beszélgetett dr. Illyés Zoltánnal – a biológus fedezte föl, hogy a kaukázusi medvetalp már a Zala vármegyei Botfa erdeiben is megjelent. A szakember akkor elmondta:

„évelő növényről van szó, ami a sárgarépa és a zeller rokona, nagy tápanyag-raktározó gyökérrel. Ezért nem elég csak levágni, mert azzal nem irtható, ki kell ásni vagy be kell rohasztani a gyökérzetet.”

Az egyetlen jó hír az, hogy a növény gyökérről, vegetatív úton nem, csak magról szaporodik. Kiirtani azonban nem egyszerű feladat: ha kivágják, azonnal újrahajt, és 4-6 hét alatt szinte teljesen regenerálódik. A kiásás mellett a másik módszer az elpusztítására az, hogy – miután levágták a növényt – nagy, nehéz kőlapot helyeznek a gyökér fölé. Ennek hatására mintegy két hét alatt elpusztul. A magoktól azonban nem lehet ilyen könnyen megszabadulni: 7-15 éven keresztül csíraképesek maradnak

Forrás

Hirmagazin.eu