A 2024. szeptember 1. napjától alkalmazandó kormányrendelet ugyanis egyértelműen szabályozza, mihez van joga a tanulónak és milyen tárgyakat birtokolhat, illetve használhat a tanítási idő alatt.

A jogszabály két nagy kategóriát különböztet meg, egyrészt a tiltott tárgyak körét, másrészt a használatában korlátozott tárgyak körét.

1. Tiltott tárgyak köre

Tiltott tárgynak minősül a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz (ezt külön kormányrendelet szabályozza, ilyen például a rugóskés, az elektromos sokkoló vagy a gázspray), az olyan eszköz birtoklása, amely a szabálysértésekről szóló törvény vagy a Büntető Törvénykönyv szerint büntetendő (például kábítószer), illetve az olyan az tárgy birtoklása, amely tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére nem értékesíthető termék (például alkohol vagy cigaretta)

Ezen tárgyak birtoklása tanítási idő alatt – illetve foglalkozások vagy szakmai órák alatt – tilos.

2. Használatban korlátozott tárgyak köre

A jogszabály alapján ebbe a körbe a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okoseszközök tartoznak.

Míg a tiltott tárgyak körébe tartozó tárgyakat az iskola/kollégium területére sem lehet behozni, addig a használatban korlátozott tárgyakat be lehet vinni a diákoknak magukkal, de a tanítási órák megkezdése előtt – kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt – az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adni – a kollégium kivételével – a tanítási nap időtartamára, majd a tanuló, az iskolaidő végeztével a házirendben meghatározottak szerint visszakapja.

A használatában korlátozott tárgyat az átvételt követően a nevelési-oktatási intézmény által a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni. – Emelte ki dr. Sáfrány Írisz Zsófia, a Jog365 szakértője.

Ha arra utaló információ kerül a pedagógus birtokába, hogy a tanulónál valamilyen szabálysértési törvénybe vagy Btk-ba ütköző tárgy van, akkor felszólítja a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott tárgy nincs a birtokában, és ezzel egyidejűleg értesíti a nevelési-oktatási intézmény rendjének fenntartásában közreműködő személyt, a rendőrséget és a tanuló szülőjét.

Ha a tanulónál olyan tiltott tárgy van, amely közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére nem értékesíthető terméknek minősül vagy használatában korlátozott tárgy van a tanuló birtokában, akkor természetesen nem kell értesíteni a rendőrséget. Ilyen esetben a pedagógus elsősorban felszólítja a tanulót a tárgy átadására, amennyiben felszólítás ellenére a tárgyat nem adja át, felszólítja a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott vagy használatában korlátozott tárgy nincs a birtokában. Ha a tanuló ilyen tárgyat tart a birtokában a tanítás vagy a kollégiumi foglalkozás időtartama alatt, azt a tanulótól a pedagógus átveszi.

Természetesen a jogszabály lehetőséget biztosít arra is, hogy a használatban korlátozott tárgyak körében meghatározott esetben mégis legyen lehetőség ezek használatára, hiszen sok intézmény használ oktatási céllal telefont, tabletet, laptopot. Ilyen esetben a birtoklásra és használatra vonatkozó engedélyezést az igazgató vagy a pedagógus végzi a tanulmányi rendszerben, azzal, hogy rögzíti a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát (tanóra, foglalkozás, tanítási év), továbbá a birtokolható tárgyat.

Fontos szabály még, hogy ha a pedagógus közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek, vagy tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére nem értékesíthető terméknek minősülő tárgyat talál a tanulónál és ezen tanuló kiskorú, akkor a tárgyat nem a tanulónak adja vissza, hanem a tanuló szülőjének.

Amire az iskoláknak jelenleg nagyon fontos felkészülniük, hogy a házirendjüket módosítsák a jogszabályban foglaltak szerint. A tanévkezdésre minden iskolában kell lennie egy meghatározott eljárásrendnek az eszközök átvételére, tárolására és visszaadására, amely lehetőleg kizárja a visszaélés lehetőségét. Fel kell készülni arra is, hogy szeptember elsejétől exponenciálisan megugrik a 20 évvel ezelőtti mobiltelefonok használata az iskolások körében, ennek okát azonban egyelőre csak sejteni lehet.

Forrás

Hirmagazin.eu