Provokációnak nevezte hétfőn Hadja Lahbib belga külügyminiszter Magyarország azon bejelentését, miszerint ha rákényszerül, felajánlja a migránsoknak, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket. A „fenyegetést” bírálta a belga menekültügyi államtitkár és a brüsszeli polgármester is.

Lahbib az X-en közzétett üzenetében leszögezte: egy ilyen lépés ellentmondana az uniós kötelezettségvállalásoknak, és a tagállamok közötti szolidaritást sürgette, mint a migráció egyetlen megoldását.

Ugyancsak hétfőn Nicole de Moor belga menekültügyi államtitkár sajtóközleményben figyelmeztetett arra, hogy ha Magyarország beváltja ígéretét, a migránsok illegálisan lépnék át több tagállam területét, „hogy aztán illegálisan Belgiumba jussanak”.

Mint mondta, nem adnának belépési engedélyt az ilyen módon érkezőknek, és felszólította Belgium állandó EU-képviselőjét, beszéljen az ügyben magyar kollégájával, valamint sürgette az Európai Bizottságot, „adjon határozott választ az európai együttműködés és a tagállamok közötti bizalom súlyos megsértésére”.

Philippe Close, Brüsszel polgármestere szintén elítélte a bejelentést, és felszólította Alexander De Croo belga ügyvivő miniszterelnököt, valamint Annelies Verlinden belügyminisztert, hogy ha szükséges, a migránsokat szállító járműveket már a határnál tartóztassák fel.

„Nem fognak belépni Brüsszelbe” – szögezte le a polgármester. „Amellett, hogy nem játszhatunk ezeknek az embereknek a sorsával (…),

Magyarországnak ideje lenne szakítania azzal az elképzeléssel, hogy az Európai Unió pusztán Bancontact”

– tette hozzá a Belgiumban az áruk és szolgáltatások vásárlására használt népszerű fizetési módra utalva.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken jelentette be, hogy ha az EU az illegális bevándorlók beengedésére kényszeríti Magyarországot, akkor Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja a migránsoknak, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket.

Magyarország először augusztusban vetette fel a migránsok Brüsszelbe szállítását, válaszul arra, hogy az Európai Unió Bírósága júniusban 200 millió euró (mintegy 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte, mert „nem tartja tiszteletben” az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

Emellett arra is kötelezte, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a – befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban – 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

Forrás

Hirmagazin.eu