Budapest egyik ikonikus emlékműve, a magyar történelem és kultúra szimbóluma, az Anonymus-szobor a Városligetben található.

A kedvelt fotótéma a magyar történelem egyik legjelentősebb alakjának, a történetíró Anonymusnak (annyi mint Névtelen) állít emléket. Ha a magyar fővárosba látogatsz, mindenképpen érdemes ellátogatnod ehhez a különleges szoborhoz, és megismerned annak történetét.

Ki volt Anonymus?

A 12. században élt Anonymus, vagyis Névtelen, a legrégibb magyar történetíró, aki a Gesta Hungarorum (Magyarok cselekedetei) című művében foglalta össze a honfoglalástól a 12. századig tartó magyar történelmet.

anonymus szobor3 600x450
Kép forrása: kozelstavol.hu

A „Gesta Hungarorum” a magyarok honfoglalásáról szóló első fennmaradt írásos emlék, amelyet latin nyelven írt. Anonymus kiléte azonban mindmáig ismeretlen, mivel nevét sosem tárta fel – ezért hívják „névtelennek” vagy „Anonymusnak”.

Az Anonymus-szobor

A szobor talapzatát Bálint Zoltán és Jámbor Lajos építészek tervezték. Magát a bronz szobrot Ligeti Miklós készítette 1903-ban, és azóta a Városliget egyik legkedveltebb látványossága. Ligeti nagyon fiatal, mindössze huszonhét éves volt, mikor 1898-ban Bánffy Dezső miniszterelnök megbízta a feladattal.

anonymus szobor (1)
Kép forrása: kozelstavol.hu

A szobor a leghíresebb magyar történetírót szerzetesként ábrázolja, elmélyült gondolkodásra utaló pózban. Mivel nevét nem tudjuk, az arcát sem jelenítette mega szobrász, csukja takarja el azt. Az arcát szinte teljesen elrejti a köpeny, így azonosítása lehetetlenné válik, ezzel is szimbolizálva a történelmi figura rejtélyességét.

Az ülő alak a kezében tartja a Gesta Hungarorum lapjait és egy íróeszközt is.

anonymus szobor1 600x450
Kép forrása: kozelstavol.hu

A szobor környezetében elhelyezkedő fák és növényzet különleges hangulatot kölcsönöznek a helyszínnek, mintha egy mesebeli erdőben járnánk. Sokan úgy tartják, hogy a szobor tollát megérinteni szerencsét hoz, különösen, ha valaki írói vagy történészi pályára vágyik.

Hogyan található az Anonymus-szobor?

Anonymus szobra könnyen megközelíthető a Városligetben, Budapest egyik legnagyobb és legnépszerűbb parkjában. A szobor a Vajdahunyad vára udvarán található, amely maga is egy történelmi és építészeti csoda. A Mezőgazdasági Múzeum épületével szemben érdemes keresni a fák ölelésében. A park gyalogosan, kerékpárral, vagy a város tömegközlekedésével is jól megközelíthető, és a látogatás bármely évszakban különleges élményt nyújt.

20190427 172215
Városliget, részlet, kép tulajdonosa: Bognár Géza

Az Anonymus-szobor nemcsak egy emlékmű, arra emlékeztet bennünket, hogy a múltunk megismerése nélkül nem érthetjük meg a jelent.

Anonymus-szobor, nyitókép tulajdonosa Bognár Géza

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőSok minden meghúzódhat a homályos látás hátterében
KövetkezőBővelkedett meglepetésekben a Sztárban sztár All Stars: hatalmas nevek estek ki a versenyből
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza