Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt idézték be a Momentum egykori elnökét.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként Donáth Anna volt európai parlamenti képviselőt – áll a Központi Nyomozó Főügyészség Mandinernek megküldött közleményében. Mint emlékezetes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytatott büntetőeljárásban (alapügy) a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én a fővárosi VIII. kerületben, a botrányairól elhíresült Iványi Gábor metodista lelkész nevével fémjelzett Oltalom Karitatív Egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. 

Iványi lázított, Donáthék fittyet hánytak a hatóság utasítására

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták Iványit mint a szervezet vezetőjét, hogy ő maga, illetve a jogi képviselő jelen lehet a kutatáson, újságírók és más személyek viszont nem. Iványi ennek ellenére azt akarta elérni, hogy a nyomozati cselekményen a vele lévő tömeg is jelen lehessen. A tömeg egy része és a sajtó munkatársai az egyik épületben tartózkodó személy segítségével az ablakon keresztül bemásztak az épületbe, míg Donáth Anna több személy kíséretében, a hátsó bejáraton át jutott be az ingatlanba. 

A pénzügyőrök, akiknek hivatali feladatuk volt annak biztosítása, hogy illetéktelen személy ne avatkozhasson a kutatásba, sorfalat alkottak, hogy biztosítsák a helyszínt. A megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor felhívására a jelenlévők elkezdték őt tolni a pénzügyőrök felé, hogy a sorfalat Iványi Gábor testével áttörjék. Ennek során 

Donáth Anna – akit még akkori európai parlamenti képviselői mandátuma sem hatalmazott fel nyomozati cselekményen való részvételre – két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek. 

– Az erőszakos magatartás jogszerű eljárásukban akadályozta a pénzügyőröket, de a kutatást nem tudta meghiúsítani. Az alapügyben az eredményes kutatás során beszerzett bizonyítékok megerősítették a költségvetési csalás gyanúját, így a bíróság később elrendelte az egyesület közszereplőnek nem minősülő egyik gazdasági vezetőjének letartóztatását. A nyomozó ügyészség ma gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, aki – a többi gyanúsítotthoz hasonlóan – tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen – olvasható vádhatóság közleményében. 

A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen öt gyanúsítottja van, köztük a korábban kihallgatott Iványi Gábor és Gurmai Zita. Eközben civil szervezetek csütörtök reggelre „Nem kell több Bibó-per!” címmel hirdettek szolidaritási gyűlést az ügyészség Belgrád rakparti épülete elé. A helyszínen Iványi Gábor arról beszélt: kötelesség az egymás melletti kiállás. 

Mint arról az Index beszámolt, megjelent az ügyészség épületénél többek között Tordai Bence, a Párbeszédből kilépett országgyűlési képviselő, valamint Simkó Edit és Törley Katalin, a korábbi pedagógustüntetések résztvevői, de pártjából elkísérte Donáthot több politikus, köztük Bedő Dávid frakcióvezető és Gelencsér Ferenc volt pártelnök.

Nyitókép

Forrás

Hirmagazin.eu

Előző.. Elég a boldogság is ..
KövetkezőMegjelent a palackmaffia Magyarországon, ahol nincs visszaváltó automata, ott számíthatunk rájuk..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza