Kevesen tudják, hogy a görögdinnye szinte minden részét meg lehet enni. Nem csak a lédús, piros, gyümölcshúsra gondolunk, hanem bizony a dinnye világos rózsaszín, fehér héjára is! Íme néhány tipp, hogyan érdemes felhasználni és nem elpazarolni a dinnyehéjat!

A görögdinnye csodálatos felüdülés nyáron. A lédús, piros gyümölcshús elfogyasztása után azonban általában egy nagy adag héj kerül a szemétbe. Nem kell, hogy így legyen! Ne dobd ki a héját, előtte használd fel belőle, ami még menthető! A görögdinnye „fehér részét” hozzáadhatod egy nyári salátához vagy turmixhoz, savanyíthatod is vagy lekvárba főzheted. Sőt, a magokból is van mit készíteni!

Használd fel, amit még lehet!

Az Öko Test cikke szerint, a görögdinnye külső, sötétzöld héja kivételével az egész gyümölcs ehető. A héj, azaz a zöld bőr alatti fehér réteg rostokat, C-vitamint és aminosavakat tartalmaz. Aki újra felhasználja a görögdinnye héját, az is tesz valamit az élelmiszer-pazarlás ellen.

1. A görögdinnye héja jól illik salátákhoz és turmixokhoz

A legegyszerűbb felhasználás a görögdinnye héjához, ha turmixokhoz adjuk hozzá a fehér részét – szinte bármilyen gyümölcskeverékhez jól illik. A görögdinnye héja fehér húsának íze leginkább az uborkára emlékeztet.

Talán ezért is ideális egy nyári saláta hozzávalójaként is. Zöldséghámozóval távolítsuk el a legkülső héját, és a fehér húst egy reszelő durvább felén reszeljük le, vagy apró rudakra vágva adjuk a salátához.

2. Dinnyehéjból lekvárt is készíthetünk

Távolítsd el 500 gramm görögdinnye héjáról a zöld külső réteget, kockázd fel, majd tegyél hozzá egy kevéske piros gyümölcshúst. Adj hozzá 250 gramm befőzőcukrot, és hagyd állni fél napig a keveréket. Ha letelt, akkor a keveréket egy lábasban forrald addig, amíg a dinnye kocsonyássá válik. Ekkor add hozzá a citrom levét, és töltsd át az egészet befőttesüvegekbe.

3. Készülhet belőle savanyúság is

A görögdinnye héjából savanyúság is készülhet, de sajttal és saláta feltétként is megállja a helyét. A savanyúsághoz kell:

  • 500 gramm görögdinnye fehér része, és a piros részéből is egy kicsit
  • 200 ml almaecet
  • 200 ml víz
  • 200 gramm cukor
  • 1 teáskanál só
  • Fűszerek (friss gyömbér, szegfűszeg, bors, citromhéj)

Elkészítés:

A görögdinnye húsát apróra vágjuk. A vizet, az almaecetet, a cukrot, a sót és a fűszereket felforraljuk, és a dinnyedarabokat öt percig főzzük. Még forrón poharakba töltjük, és kihűlés után hűtőben tároljuk. Legjobb néhány napon belül elfogyasztani, akkor ízlik a savanyúság a legjobban.

4. Ne dobd ki a dinnyemagot

Nem kell fáradságosan kihúzni a magokat a görögdinnyéből, inkább meg kell őket enni. Rengeteg értékes A-vitamint, B- és C-vitamint, telítetlen zsírsavakat, valamint vasat, magnéziumot és kalciumot tartalmaznak.

Ha nem eszed meg a dinnyével, akkor se dobd ki! A kikanalazott szemeket szárítsd meg és turmixold, aprítsd porrá. Ezt a port bármilyen turmix italban vagy müzliben fogyaszthatod.

Továbbá, a görögdinnye magjait meg is száríthatjuk, kevés olajon és sóval serpenyőben megpiríthatjuk, majd harapnivalóként rágcsálhatjuk, vagy a salátára szórhatjuk.

Címlapkép: Getty Images

Forrás

Hirmagazin.eu