A gyermekkori abúzus megelőzésére törekvő PACER Center adatai szerint minden ötödik diák számol be fizikai vagy szóbeli zaklatásról; az esetek 41 százalékában pedig megismétlődnek ezek az emberi méltóságot sértő megnyilvánulások. A külső megjelenésük, hovatartozásuk, irányultságuk miatt megfélemlített tanulók majd fele már értesít az esetről egy felnőttet (iskolában, otthon). Ennek következtében pedig több intézmény tesz a zaklatást megelőző lépéseket.Szomorú kisfiú az iskolában Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com

Szomorú kisfiú az iskolában Fotó:123rf.hu

Az ilyen jellegű tapasztalatokban részesült fiatalok körében jelentős mértékben megnő a szorongás, depresszió, a tanulmányi eredmények látványos leromlása, az alvásszavarok, az iskolai lemorzsolódás kockázata. A bántalmazások pedig nem szorulnak az iskolaépület falai közé, hiszen kiberbántalmazássá (online bekövetkező) duzzadva folytatják romboló tevékenységeiket.

Nina E. Cerfolio orvosprofesszor és pszichoanalitikus szerint mindannyiunk feladata, hogy tisztában legyünk a gyermekek mentális egészségi állapotával kapcsolatban. Ehhez pedig ismernünk kell a figyelmeztető jeleket, és különbséget kell tudnunk tenni a tipikus tinédzserkori szorongás és a mentális betegségre utaló jelzések között. Most, hogy az iskolakezdés küszöbén állunk, nem bölcs hozzáállás szemet hunynunk az elmúlt időkben világszerte tapasztalt, a gyermekek biztonságát fenyegető történések felett. Az éberség tehát alapvető szempont a megelőzés érdekében. Cerfolio szerint a valaha a „biztonság szentélyeként” funkcionáló iskolák mára teljesen más arculatot öltöttek magukra (gondoljunk itt az iskolai kriminalitásba torkolló elborzasztó eseményekre).

A figyelmeztető jelek

A szakember felsorol néhány figyelmeztető jelet, amikre szülőként mindenképpen érdemes figyelnünk, ha a gyermekeink fizikai és mentális egészségéről van szó:

  • – Drasztikus változásokat észlelünk a viselkedésükben, hangulatukban (pl. harag, agresszió, drámai hangulatingadozások, visszahúzódás stb.)
  • – Kapcsolatteremtési és -fenntartási nehézségekbe ütköznek – főként a kortársaik körében.
  • – A korábbiakhoz képest hirtelen leromlik a tanulmányi teljesítményük.
  • – Foglalkoztatják az önpusztító gondolatok – ilyen esetben érdemes pszichiáter segítségét biztosítani.
  • – Heves haragot éreznek, és elszenvedett sérelmeiket felemlegetve tombol bennük a bosszúvágy és megtorlási igény

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu