Elkezdték tervezni Vilmos és Harry édesapjának temetését, az ezzel kapcsolatos megbeszélések folyamatosan zajlanak. Azért van erre szükség, mert III. Károly király beteg, és nem kizárható a közeli halála.

Az elmúlt hónapokban Károly király egészségi állapota megromlott. A Buckingham-palota februárban jelentette be, hogy rákot diagnosztizáltak nála, mindössze egy héttel azután, hogy prosztataműtéten esett át.

Károly király
Bennfentesek szerint Károly király nincs jól, egyre rövidebb ideig tartanak a nyilvános megjelenései.
Forrás: PA Images via Getty Images

Bár a 75 éves, kétgyermekes családapa visszatért a királyi feladatokhoz, egy bennfentes szerint a dolgok nem úgy mennek, mint korábban.

„Már dolgozak a temetésének részletein. Megjelenik ugyan a nyilvánosság előtt, de egyre rövidebb ideig” – jegyzi meg a forrás. „Gyakran helikopterrel szállítják. Egy-egy rendezvény után hosszabb pihenésre is szüksége van.”

Külföldi lapok korábban arról számoltak be, hogy Károly valószínűleg hasnyálmirigyrákkal küzd, és az orvosok mindössze két évet jósoltak neki.

A palota azt sugalmazza, hogy Károly gyógyulóban van, de még mindig nagyon beteg” — magyarázza a bennfentes. „A palota tisztviselői elég gyakorlatiasak ahhoz, hogy tudják, a halála nem kizárható.”

Károly király temetése: ekkor indul be a gépezet

III. Károly temetési akciótervének kódneve „Operation Menai Bridge”, amelyet egy walesi függőhídról neveztek el, utalva arra, hogy III. Károly király sokáig Wales hercege volt. A terv a 75 éves uralkodó halálának pillanatában lép érvénybe. Először az Egyesült Királyság miniszterelnökét tájékoztatják, majd a személyzet legfontosabb tagjait. Ezután következik a halálának hivatalos bejelentése, megkezdődik a hivatalos gyászidőszak, és működésbe lép a gépezet.

Fontos, hogy amikor eljön az idő, a királyi család készen álljon egy királyhoz méltó szertartás prezentálására. Károly különleges ízlése kétségkívül tükröződik majd a temetésén, hogy ez a koronázási ceremónián is látszott: új zenéket választott, és szokatlan módon vadvirágokat használt.

„A hivatalnokok gondoskodnak arról, hogy a király temetése megfeleljen a kívánságainak és elvárásainak, miközben betartják a megfelelő protokollt is” – folytatja a bennfentes. „Károly legalább ebben némi nyugalmat találhat.”

III. Károly király azóta uralkodik, hogy édesanyja, II. Erzsébet halála után 2023. májusában megkoronázták. 1952 óta trónörökös, de több mint 70 évet várt arra, hogy fejére tegyék a koronát. 73 évesen ő a brit történelem legidősebb trónra lépő uralkodója.

Kapcsolódó

Károly király kilakoltatja testvérét – András herceg védelmének vége

Royal Ascot 2019 - Day Four - András herceg és Sarah Ferguson
GETTY IMAGES – MAX MUMBY/INDIGO

Károly király elbocsátotta a Royal Lodge birtokot védő őröket. Ezzel jelezte, hogy András herceg már csak októberig lakhat a birtokon.

András herceg addig maradhat a Royal Lodge birtokon, amíg a hercegné kemoterápiás kezelésben részesül – jelentette ki egy évvel ezelőtt Károly király, akinek komoly tervei vannak a kastéllyal, ha testvére végre hajlandó lesz kiköltözni. Most úgy tűnik, hogy ez ősszel következik be, Károly már el is bocsátotta a birtok tízfős biztonsági csapatát. Úgy tudni a hétvégén III. Károly és András herceg is a skóciai Balmoral birtokon szállnak meg, és megpróbálnak közös nevezőre jutni. 

András herceg és Sarah Ferguson nem maradhat a Royal Lodge-ban
András herceg és exe, Sarah Ferguson évekig éltek együtt a Lodbe-ban 
Forrás: Getty Images

Nem újkeletű a probléma: András herceg nem maradhat

Egy évvel ezelőtt robbant a hír, miszerint III. Károly király akarata szerint Andrásnak és családjának el kell hagynia a Royal Lodge birtokot. A herceg azonban nem hajlandó elhagyni a házat, ameddig a bérleti szerződése le nem jár. Ez 55 év múlva esedékes – árulta el korábban egy családi barát. Az informátor hozzátette, András senkivel sem akar hajlandó erről tárgyalni, ez volt a családjának otthona az elmúlt húsz évben, itt akar maradni.

Eddig lehetett húzni-halasztani a költözést

A palota egyik bennfentese tegnap a The Sunnak azt mondta: „Mindenki azt gondolja, hogy ez azt jelenti, hogy a hercegnek és a családjának el kell hagynia a királyi birtokot. Mi más oka lenne, hogy megfosztották őket a védelemtől. Az őrségnek október végén jár le a szerződése, és kicsiz az esély, hogy másokat vesznek fel a helyükre” – nyilatkozta 

Frogmore Cottage-t ajánlották fel nekik, de abból nem kérnek

Az év elején a Sun arról írt, hogy Andrásnak felajánlották Harry herceg és Meghan Markle korábbi házát, a Frogmore Cottage-t, de ő visszautasította a hercegi pár otthagyott lakhelyét. András azonban nem hajlandó elhagyni a házat, ameddig a bérleti szerződése le nem jár. Ez 55 év múlva esedékes – árulta el korábban egy családi barát. Az informátor hozzátette, András senkivel sem akar hajlandó erről tárgyalni, ez volt a családjának otthona, itt élt Sarah Fergusonnal is, és itt akar maradni.

András a király testvére, de soha nem tér visszaa közfeladataihoz

A palotai források mindig is ragaszkodtak ahhoz, hogy András „maradjon a király testvére”, és szívesen látják a családi eseményeken, de soha nem térhet vissza közfeladataihoz. Ennek oka, hogy  III. Károly öccse is belekeveredett az évekkel ezelőtt kirobbant pedofilbotrányba. A pletykák szerint ugyanis András herceg is részt vett Jeffrey Epstein, a szexuális bűnözőként elhíresült amerikai üzletember orgiáin. András herceg akkor került a reflektorfénybe, amikor az ominózus szexpartik egyik áldozata, bizonyos Virginia Giuffre megvádolta a királyi család tagját, hogy megerőszakolta. A nő bíróság elé vitte az ügyet, ám végül sikerült peren kívül megegyezniük, így szép csendben elült volna a botrány, ha a pedofilvádak nem ütöttek volna bélyeget Andráson.

Mi lesz a Royal Lodge és András sorsa? 

A The Sun on Sunday úgy tudja, a királyi háztartás nem költöztetne be királyi családtagokat az ingatlanba, hanem új bérlőt keresne. Vilmos és Katalin nem akarja átköltöztetni a családját az Adelaide Cottage-ból a Lodge-ba. Bár a Kensington Palota két apartmanját felújítják, de egyiket sem szánják Andrásnak. 

Forrás

Hirmagazin.eu

Előző5 furcsa tünet, ami refluxra utalhat
KövetkezőA kutyád is megérdemel egy mancstasztikus napot: A Temu segítségével 5 módon mutathatod meg, hogy törődsz vele.
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza