A jelentések szerint először ütötte fel a fejét Európában a „lajhárvírus”, amely képes fiatalokkal is végezni.

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy az Oropouche-vírus okozta betegség – amely olyan tünetekkel járhat, mint az ízületi merevség, hányinger és hányás – „megállíthatatlan” lehet a Kubában és Brazíliában kitört járványok után. Két Kubából hazatérő olasz utazó volt azok között, akik a halálos kórokozó tüneteivel kerültek kórházba.

Az Oropouche-vírus elsősorban rovarcsípések révén terjed, különösen szúnyogok által. A vírus forrása lehet fakótorkú lajhár, főemlősök és madarak is. Azonban jelenleg nem áll rendelkezésre vakcina ellene. Dr. Danny Altmann, a londoni Imperial College immunológiaprofesszora szerint komolyan kell venni a helyzetet: „Mindenképpen aggódnunk kell. A dolgok változnak, és megállíthatatlanná válhatnak” – nyilatkozta.

A vírusnak már vannak halálos áldozatai is Brazíliában. Két fiatal, egy 21 és egy 24 éves nő július 25-én tragikusan meghalt erős hasi fájdalomban és veszélyesen alacsony vérnyomásban.

Az Oropouche-láz egyéb tünetei közé tartozik a fejfájás, a magas hőmérséklet, az izomfájdalom, a megfázás és a fényérzékenység. Egy szakértő szerint az Európát fenyegető veszélyt tetézi a globális felmelegedés lehetséges hatása.

A vírus kitöréseit korábban Dél- és Közép-Amerika több országából jelentették. A 2024-es évben konkrét járványkitöréseket jegyeztek fel Brazíliában, Bolíviában, Kolumbiában, Peruban és nemrég Kubában is. Az európai esetek közül 18 esetben Kubába történt utazás állt a háttérben, míg egy olaszországi eset Brazíliába történt utazással hozható összefüggésbe.

A nyitókép illusztráció

Forrás

Hirmagazin.eu