Bűnösnek vallotta magát hazaárulás vádjában Kszenyija Karelina orosz-amerikai balerina, írja a BBC. A művészt azután tartóztatták le, miután

50 dollárt (18 ezer forint) adományozott egy Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek.

Az orosz ügyészek 15 év börtönbüntetés kiszabását kérték rá, a vád szerint a pénzből az ukrán hadsereg vásárolt felszerelést.

Karelinát a hatóságok a Moszkvától mintegy 1600 km-re keletre fekvő Jekatyerinburgban vették őrizetbe, miután februárban meglátogatta a családját. A táncosnő 2012-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, és 2021-ben lett amerikai állampolgár, azóta Los Angelesben él.

Ügyvédje szerint a büntetőtelepen letöltendő 15 év szabadságvesztés túl szigorú ítélet lenne, mivel a vádlott együttműködött a hatóságokkal. A jótékonysági szervezet, a Razom megdöbbenésnek adott hangot a letartóztatás kapcsán.

Vlagyimir Putyin tavaly áprilisban írta alá a másként gondolkodók elleni fellépés részeként a hazaárulásról szóló rendelet módosítását, amely 20 évről életfogytiglani börtönre emelte a kiszabható maximális büntetést.

Szintén Jekatyerinburgban tartóztatták le tavaly március végén kémkedés vádjával Evan Gershkovich amerikai újságírót. Gershkovich egyike volt annak a 16 fogolynak, akiket augusztus 1-jén szabadon engedtek cserébe nyolc orosz fogolyért.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu